Na hlavný obsah

Za vstup Fínska a Švédska do NATO je aj americká snemovňa reprezentantov Kongresu

Hlasovanie dopadlo v pomere 394 ku 18.

Za vstup Fínska a Švédska do NATO je aj americká snemovňa reprezentantov Kongresu
Na snímke uprostred americký prezident Joe Biden počas svojho prvého prejavu na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu. Foto: TASR/AP

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu podporila vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO) rezolúciou, ktorú v pondelok (18. 7.) večer miestneho času odhlasovala v pomere 394 ku 18. informovala o tom agentúra DPA.

Snemovňa rezolúciou vyjadrila podporu „historickému rozhodnutiu“ Fínska a Švédska. Taktiež vyzvala všetky členské krajiny NATO, aby prístupové protokoly pre tieto dve škandinávske krajiny urýchlene ratifikovali.

„Fínsko a Švédsko spoločne značne rozšíria kolektívnu obranu NATO a pobaltský región tak bude oveľa bezpečnejší voči ruským útokom,“ uviedol líder demokratickej väčšiny v Snemovni reprezentantov Steny Hoyer.

Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO pred dvoma mesiacmi v súvislosti s ruským vojenským útokom na Ukrajinu, pripomína DPA. Podľa Štokholmu už odsúhlasilo vstup týchto krajín polovica z členských štátov Aliancie. Najviac sledovaným je ratifikačný proces v Turecku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž v pondelok opätovne pohrozil, že „zmrazí“ úsilie Fínska a Švédska o vstup do NATO v prípade, ak nepristúpia na podmienky Ankary. Obe škandinávske krajiny už dlhšiu dobu s NATO úzko spolupracovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet