Na hlavný obsah

Ceny pšenice klesli, nižších cien potravín sa však ľudia zatiaľ nedočkajú

Ostatné náklady potravinárov ostávajú vysoké.

Ceny pšenice klesli, nižších cien potravín sa však ľudia zatiaľ nedočkajú
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výrobcovia potravín aj chovatelia zvierat nakupujú pšenicu v týchto dňoch o čosi lacnejšie. Na historicky najvyšších cenách sa držala od marca, keď vypukol konflikt na Ukrajine. Ani pšenica za výhodnejšie ceny však podľa odborníkov lacnejšiu múku, mäso či mlieko do obchodov neprinesie.

Ešte vlani platili potravinári za tonu pšenice 170 eur. Vojna na Ukrajine vytlačila jej cenu na 350 eur. Na takejto úrovni sa držala mesiace, až teraz si môžu potravinári čiastočne vydýchnuť.

„Zaznamenali sme aj výrazné poklesy spotreby. Akonáhle vidíme rastúce ceny, spotrebitelia reagujú a snažia sa buď svoju spotrebu obmedziť, alebo prejsť na iné komodity. Aj producenti na to reagujú a snažia sa vyrábať viac,“ hovorí analytička INESS Monika Budzák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Poklesli aj trhové ceny kŕmnej pšenice. Vlani stála tona 170 eur, počas tohtoročného marca 325 eur. Teraz ju chovatelia zvierat a výrobcovia krmív nakupujú za 290 eur.

Ostatné náklady na výrobu potravín, ako sú energie či doprava, však neklesajú. Aj preto sa potravinári svoje odbytové ceny mlieka, mäsa či pečiva znížiť nechystajú.

„V súčasnej dobe musíme povedať, že sa potravinárom stále nepodarilo premietnuť všetky zvýšené náklady do svojich odbytových cien pre obchodné reťazce. Preto je veľmi skoro teraz očakávať nejaké zníženie cien,“ mieni riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Či budú trhové ceny pšenice ďalej klesať, sa odborníkom odhaduje ťažko. Čakajú na výsledky tohtoročnej úrody, ale aj na to, ako sa bude dariť Ukrajincom prepravovať obilie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika