Na hlavný obsah

Martin Rázus pôsobil ako kňaz, politik aj spisovateľ. Bohatý život mu však veľa rokov nenadelil

Zomrel predčasne vo veku 49 rokov.

Martin Rázus pôsobil ako kňaz, politik aj spisovateľ. Bohatý život mu však veľa rokov nenadelil
Spisovateľ a politik Martin Rázus. Foto: Wikipedia

Martin Rázus sa narodil 18. októbra 1888 v obci Vrbica, ktorá je v súčasnosti administratívnou súčasťou Liptovského Mikuláša, ako prvorodený syn garbiarskeho robotníka.

Jeho najmladšou sestrou bola Mária Rázusová – budúca významná slovenská poetka, dramatička a prekladateľka.

Od jeho úmrtia v roku 1937 uplynulo v pondelok (8. 8.) 85 rokov.

Štúdium nebolo jednoduché

Ľudovú školu vychodil v rodisku, do meštianky chodil v Liptovskom Mikuláši, no na gymnaziálne štúdiá odišiel do Banskej Bystrice.

Príčinou boli politické výhrady štátnej moci k jeho národno-politickým postojom na škole a celkovému politickému presvedčeniu Rázusovej rodiny vôbec.

Po roku v Banskej Bystrici prestúpil na gymnázium do Kežmarku. Po maturite sa prihlásil na štúdium evanjelickej teológie v Bratislave.

Po skončení štúdia v roku 1911 bol niekoľko mesiacov kaplánom pri Samuelovi Zochovi v Modre, kde si padol do oka so Zochovou sestrou, Elenou. Tú si aj v apríli 1913 vzal. Mali syna Martina a dcéry Elenku a Vieru.

Koncom toho istého roku odišiel do Anglicka a pokračoval v teologickom štúdiu na univerzite v škótskom meste Edinburgh. Po ročnom pobyte v Anglicku, počas ktorého podnikol viaceré cesty po Západnej Európe, sa vrátil na pôvodné kaplánske miesto do Modry.

Vstup do politiky a kariéra spisovateľa

Ako uvádza portál Litcentrum, od začiatku roku 1913 dostal samostatné farárske miesto v Pribyline, neďaleko svojho rodiska. Tu pôsobil deväť rokov až do leta 1921, potom ho preložili na faru v Moravskom Lieskovom a naposledy pôsobil v Brezne.

V roku 1914 sa stal členom Slovenskej národnej strany. Po vypuknutí prvej svetovej vojny v tom istom roku písal básne s protivojnovou tematikou. Neskôr ich vydával v úspešnej básnickej zbierke Z tichých i búrlivých chvíľ.

Rázusova zbierka získala dobrý ohlas. Bola jedna z prvých, ktoré sa objavili na slovenskom území po prvej svetovej vojne. O rok na to ju nasledovala zbierka To je vojna!.

Ako zaangažovaný publicista pravidelne prispieval svojimi národne orientovanými básňami a článkami.

Úspech na politickej scéne

Popri kariére spisovateľa najprv odmietal politickú funkciu, no napokon v roku 1923 kandidoval v župných voľbách za Slovenskú národnú stranu.

Jeho politická kariéra sa následne potýkala s mnohými problémami a najmä nepriazňou okolia za jeho proslovensky orientovanú politiku.

V tom čase vyšiel román Svety, v ktorom taktiež otvára svoj politický a občiansky postoj. Ako politik sa aktívne podieľal na kritike pozemkovej reformy ako aj k zmene centralizovanej verejnej správy.

Ako uvádza portál Biografia, jeho myšlienka hospodársky pozdvihnúť prostý ľud a životnú úroveň na Slovensku mu v roku 1929 vyniesla kreslo predsedu SNS. V tom istom roku získava vďaka parlamentným voľbám za SNS kreslo v parlamente.

Posledné roky života

Ako politik neskôr čelil po spojení sa s Hlinkovou slovenskou ľudovou stranou (HSĽS) ostrej kritike aj z vlastných radov.

Po sporoch a intrigách nakoniec v roku 1935 po neúspešných parlamentných voľbách politicky rezignoval. Po politickej kariére sa venoval už výlučne spisovateľskému remeslu.

Počas pobytu na fare v Brezne mu vyšli romány ako Krčmérsky kráľ alebo Júlia, Maroško a Maroško študuje, ktoré boli zároveň aj zbierkou jeho spomienok z mladosti.

Zdravotné komplikácie mu však až príliš skoro začali sťažovať jeho život. Medzi jeho posledné diela patrí poéma Stretnutie. Dielo bolo akýmsi uzmierením sa s autorovým osudom.

Ako významného slovenského spisovateľa a politického predstaviteľa Slovákov ho pochovali v Banskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko