Na hlavný obsah

Päť čínskych balistických rakiet dopadlo do japonskej výlučnej ekonomickej zóny

Stalo sa to prvýkrát.

Päť čínskych balistických rakiet dopadlo do japonskej výlučnej ekonomickej zóny
Čínska vlajka - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Päť čínskych balistických rakiet dopadlo do japonskej výlučnej ekonomickej zóny, napísala agentúra Kjódó s odvolaním sa na japonskú vládu, ktorá incident odsúdila. Niečo také sa stalo prvýkrát, uviedol podľa agentúry Reuters japonský minister obrany Nobuo Kiši.

Minister dodal, že Japonsko už podalo sťažnosť diplomatickou cestou. Výlučná ekonomická zóna siaha do 370 kilometrov od pobrežia.

Tokio incident označilo za „vážny problém, ktorý ovplyvňuje národnú bezpečnosť a bezpečnosť občanov Japonska“.

Pelosiová navštívi Japonsko

Japonský minister zahraničia Jošimasa Hajaši vyjadril už skôr vážne znepokojenie nad rozsiahlym čínskym vojenským cvičením pri Taiwane, ktoré sa začalo vo štvrtok (4. 8.) ako reakcia na utorkovú (2. 8.) návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na ostrove. Podľa Taiwanu vypálila čínska armáda 11 balistických rakiet do vôd okolo ostrova.

Tokio tvrdí, že štyri z piatich čínskych balistických rakiet, ktoré dopadli do výlučnej hospodárskej zóny Japonska, pravdepodobne preleteli ponad hlavný ostrov Taiwanu. Vo štvrtok (4. 8.) to uviedlo japonské ministerstvo obrany, informuje o tom agentúra AFP.

Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši vo štvrtok vyzval Peking na „okamžité zastavenie“ vojenských cvičení v okolí Taiwanu.

„Konanie Číny má tentoraz vážny vplyv na mier a stabilitu regiónu a medzinárodného spoločenstva. Ešte raz žiadam o okamžité zastavenie týchto vojenských cvičení,“ povedal Hajaši v hlavnom meste Kambodže Phnom Penh počas schôdzky šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet