Na hlavný obsah

Požiar v Českom Švajčiarsku sa hasičom podarilo úplne uhasiť

Prišlo by k tomu po takmer troch týždňoch.

Požiar v Českom Švajčiarsku sa hasičom podarilo úplne uhasiť
Požiar v Českom Švajčiarsku. Foto: TASR

Hasiči v Národnom parku České Švajčiarsko by mali popoludní správe parku odovzdať posledné hasené územie, čím by požiar považovali za zlikvidovaný.

Uviedol to v piatok (12. 8.) riaditeľ Hasičského záchranného zboru ČR (HZS ČR) Vladimír Vlček.

Likvidácia požiaru podľa Vladimíra Vlčka znamená, že nikde nebude viditeľné plamenné ohnisko. V piatok ráno sa drobné skryté ohniská objavili opäť v blízkosti dominanty parku Pravčickej brány a vrchu Bouřňák. Na mieste aktuálne zasahuje 120 hasičov.

Na problémové miesta však budú ešte niekoľko týždňov dozerať hasiči. „Z tých skúseností, ktoré máme z poslednej doby, sa tu môže objavovať rad skrytých ohnísk požiaru,“ hovorí Vlček.

Na mieste preto zostáva 40 profesionálnych a 72 dobrovoľných hasičov a 35 kusov techniky, spresnil Vlček. V sobotu od 9.00 h sa môžu evakuovaní obyvatelia vrátiť do obcí Mezná a Mezní Louka.

V piatok by sa malo skončiť nasadenie vrtuľníkov. Ak by sa neskôr objavilo väčšie ohnisko a bol by potrebný vrtuľník, polícia je pripravená znovu ho nasadiť do akcie. Z Prahy by tam podľa šéfa českých hasičov doletel do 30 minút.

Posledné plamene sa uhasili

V Národnom parku České Švajčiarsko po 20 dňoch uhasili rozsiahly požiar lesného porastu. Správe národného parku v piatok popoludní odovzdali posledné uhasené úseky. Informuje o Hasičský záchranný zbor (HZS) Úsťanského kraja na sociálnej sieti.

Hasiči vyhlásili požiar za zlikvidovaný, čo podľa riaditeľa HZS ČR Vladimíra Vlčka znamená, že na mieste sa už nenachádza žiadne viditeľné plamenné ohnisko.

„Nasleduje fáza takzvanej technologickej pomoci, ktorú koordinuje štáb HZS Úsťanského kraja,“ spresnili ďalší postup hasiči.

Za 2O dní sme v Hřensku zhodili takmer 3000 bambivakov, napísala na Twitteri Letecká služba českej polície s tým, že ide o takmer tri milióny litrov vody. S hasením požiaru pomáhala aj česká armáda, ktorá uviedla, že na požiarisko zhodila 4000 ton vody.

„Veľká vďaka všetkým vám, čo ste v tom boli celú dobu s nami, pomáhali nám alebo len držali palce,“ napísali na Twitteri hasiči.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet