Na hlavný obsah

Súkromné zdravotné poisťovne môžu prísť o milióny eur v prospech VšZP

Opozícia upozorňuje, že treba riešiť nedostatok zdravotníkov.

Súkromné zdravotné poisťovne môžu prísť o milióny eur v prospech VšZP
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zdravotné poisťovne budú musieť po novom zrejme zaplatiť za zdravotnú starostlivosť viac ako doteraz. Vláda schválila zvýšenie základu ročného prerozdeľovania poistného z 95 na 96 percent.

Súkromná poisťovňa Dôvera hovorí, že aj keď ide „len“ o jedno percento, znamená to, že príde o milióny eur v prospech štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) je to jeden z krokov ako zastabilizovať zdravotníctvo.

Opozícia upozorňuje, že treba riešiť nedostatok zdravotníckeho personálu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Slovenský prerozdeľovací systém funguje tak, že peniaze od všetkých poistencov sa spoja do jedného spoločného balíka. Ten sa potom rozdelí medzi jednotlivé zdravotné poisťovne podľa toho, ako vysokorizikoví sú jeho poistenci.

Branislav Cehlárik zo súkromnej poisťovne Dôvera hovorí, že vláda prijíma také zmeny, ktoré pomáhajú VšZP na úkor tých súkromných. „Navýšenie z 95 na 96 % povinného poistného zoberie Dôvere a Unionu milióny eur, ktoré mohli ísť na zdravotnú starostlivosť pre ich poistencov. Je to neférový prístup,“ myslí si.

Mechanizmus prerozdeľovania

V preklade to znamená, že najväčšia časť peňazí pôjde do poisťovne, ktorá má najchorľavejších pacientov. Tou by mala byť práve VšZP. Podľa Petry Pupalovej z komunikačného odboru sa starajú o najnákladnejšie skupiny poistencov s náročnými diagnózami. „VšZP dlhodobo používa viac ako 98 % verejných zdrojov na nákup zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlila.

Opozičný poslanec Richard Raši z mimoparlamentného HLASu-SD si zasa myslí, že tento krok v súčasnej situácii nič nevyrieši. „Očakával som, že minister zdravotníctva predloží mechanizmus stabilizácie sestier a lekárov. On ide vylepšiť o jednu stotinu niečo, čo je už takmer výborné. Pre koho to urobíme, keď tu našich pacientov nebude mať kto liečiť,“ hovorí.

„Opakovane sme komunikovali, že stabilizácia zdravotníckeho personálu nie je ani otázka jedného zákona, ani otázka jedného roka. Mechanizmov, ako stabilizovať zdravotnícky personál, je viac,“ reaguje Lengvarský. Dodal, že plán stabilizácie zdravotníckeho personálu pripravujú a predložia ho čoskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál