Na hlavný obsah

Takmer dve stovky kardinálov z celého sveta v Ríme diskutujú o reforme katolíckej cirkvi

Stretnutie zvolal pápež František.

Takmer dve stovky kardinálov z celého sveta v Ríme diskutujú o reforme katolíckej cirkvi
Ilustračná snímka -pápež František (uprostred) prichádza na omšu počas slávnosti svätých Petra a Pavla v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR

Takmer dve stovky kardinálov z celého sveta sa zišli vo Vatikáne, kde budú v pondelok (29. 8.) a v utorok (30. 8.) diskutovať najmä o reforme katolíckej cirkvi. Toto takzvané mimoriadne konzistórium zvolal pápež po siedmich rokoch.

Podľa serveru Vatican News ide pravdepodobne o najväčšie stretnutie pápeža Františka s kardinálskym kolégiom.

Za deväť a pol roka pontifikátu súčasnej hlavy katolíckej cirkvi sa takéto stretnutie nikdy nekonalo, uviedol server Vatican News. Hlavnou témou tohto rokovania za zatvorenými dverami, ktoré v utorok (30. 8.) večer ukončí omša v Bazilike Svätého Petra, je nová konštitúcia Praedicate Evanjelium o reforme Rímskej kúrie.

Dokument, ktorý sa pripravoval od roku 2014 a do platnosti vstúpil tento rok 5. júna, mení organizáciu ústredného aparátu katolíckej cirkvi a nahrádza predchádzajúcu konštitúciu o Rímskej kúrii Pastor bonus z roku 1988.

Rezignácia pápeža?

Ďalšou z možných tém tohto uzavretého stretnutia by mohol podľa niektorých zdrojov byť štatút emeritného pápeža či pravidlá konkláve, ktoré po smrti či rezignácii pápeža volia novú hlavu katolíckej cirkvi.

Objavili sa aj špekulácie o tom, že pápež František by mohol ohlásiť svoju abdikáciu. Pápež totiž tento rok naznačil, že by pre zdravotné problémy mohol uvažovať o odstúpení z čela katolíckej cirkvi.

Tieto špekulácie podnietila aj jeho nedeľná (28. 8.) návšteva mesta Aquila, kde sa pápež modlil pri hrobe jedného zo svojich predchodcov, pápeža Celestýna V., ktorý v roku 1294 abdikoval.

Mimoriadneho konzistória sa nezúčastňuje niekoľko kardinálov napríklad pre zdravotné problémy. Z iného dôvodu nedorazil hongkongský kardinál Joseph Zen, ktorý je hlasným kritikom silnejúcej autoritárskej čínskej vlády a ktorého budúci mesiac čaká proces kvôli podpore prodemokratických aktivistov v Hongkongu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet