Na hlavný obsah

Ďalší rozhovor Putina s Macronom bol o Záporožskej jadrovej elektrárni

Ubezpečili sa, že budú spolupracovať s MAAE.

Ďalší rozhovor Putina s Macronom bol o Záporožskej jadrovej elektrárni
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron sa v nedeľnom (11. 9.) telefonickom rozhovore vzájomne ubezpečili, že budú spolupracovať s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) na riešení krízy okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Na svojom webe o tom informoval Kremeľ.

Francúzsky prezident si telefonoval so svojím ruským náprotivkom v situácii, keď zo severovýchodnej Ukrajiny prichádzajú správy o úspechoch protiofenzívy ukrajinských síl a sťahovaní ruských vojsk.

V sobotu (10. 9.) hovoril Macron o záporožskej elektrárni s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Macron a Putin si podľa vyhlásenia Kremľa navzájom dali najavo „ochotu k nepolitizovanej spolupráci na situácii okolo Záporožskej jadrovej elektrárne za účasti MAAE“.

Putin navyše podľa kremeľského vyjadrenia Macrona upozornil na „pravidelné ukrajinské útoky na objekty Záporožskej jadrovej elektrárne, vrátane skladov rádioaktívneho odpadu“. Tie môžu mať „katastrofické následky“.

Moskva tvrdí, že na jadrové zariadenie, ktoré okupujú ruskí vojaci, útočia Ukrajinci. Kyjev naopak viní z útokov na areál a jeho okolie ruské sily.

Taktiež predstavitelia európskych spravodajských služieb útoky pripisujú Rusku, uviedla predtým agentúra Bloomberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet