Na hlavný obsah

Matovič si zavolal Dostála, aby mu vysvetlil ospravedlnenie Haščákovi

Ak by k nemu nedošlo, Haščák mohol žiadať odškodné.

Finančník Jaroslav Haščák na súde.
Finančník Jaroslav Haščák na súde.Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) si štátneho tajomníka Ondreja Dostála (SaS) zavolal v stredu (21. 9.) na Úrad vlády SR, aby mu vysvetlil, prečo sa štát ospravedlnil finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi. Dostál si to vysvetľuje tým, že Matovič buď nevie, ako to v takýchto prípadoch chodí, alebo si len robí svoje PR.

Slovensko sa Haščákovi oficiálne ospravedlnilo. Známy finančník bol viac ako mesiac vo väzbe nezákonne. Pochybila polícia, prokurátor aj sudkyňa. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že ak by sa neospravedlnilo, štát by sa musel súdiť a pravdepodobne zaplatiť milióny eur.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Juraj Mikula.

Ústavný súd rozhodol o nezákonnosti stíhania Haščáka ešte vlani. Podľa neho bol problémom už len spôsob, akým polícia vzniesla obvinenie. Vyšetrovateľka si totiž neoverila obsah ani pôvod informácie, na ktorej postavila trestné stíhanie. Z nálezu tiež vyplýva, že chýbali akékoľvek rukolapné dôkazy. Samotná nahrávka Gorily je navyše nezákonný dôkaz.

„Ministerstvo spravodlivosti dospelo k záveru, že obvinenie, zadržanie a vzatie do väzby Jaroslava Haščáka bolo nezákonné a bolo tak nezákonným zásahom do jeho základných ľudských práv. Za tieto nezákonné zásahy sa preto ministerstvo spravodlivosti Haščákovi ospravedlnilo,“ uvádza sa v ospravedlnení rezortu.

Odškodné štát nemusí platiť

Keby sa Haščákovi štát neospravedlnil, žiadal by odškodné. V samotnom stanovisku rezortu spravodlivosti sa píše, že aj preto túto výzvu prijíma v plnom rozsahu. Ospravedlnenie podpísala ešte bývalá ministerka Mária Kolíková (SaS), informoval o tom jej štátny tajomník Ondrej Dostál. Tvrdí, že štát nevyhovel celej Haščákovej žiadosti.

„Za uznesenie o vznesení obvinenia a za uznesenie o vzatí do väzby. Pán Haščák požadoval konkrétnu formu, kto všetko sa mu má ospravedlniť v mene štátu. Požadoval, čo všetko má v tom ospravedlnení byť. V tomto sme mu nevyhoveli a poskytli sme mu ospravedlnenie úplne štandardnou formou,“ vysvetlil Dostál.

Haščák pôvodne žiadal, aby sa mu ospravedlnila Generálna prokuratúra SR, napokon to spravil iba rezort spravodlivosti. Advokát Peter Kubina hovorí, že vybrať si museli iba jeden štátny orgán, ktorý sa nakoniec ospravedlní v mene Slovenska. Rezort spravodlivosti si vybrali preto, že najväčšiu zodpovednosť podľa nich v tomto prípade nesú súdy.

„Súd bol posledným v reťazci pochybení. Ministerstvo spravodlivosti je všeobecným orgánom na takéto nároky, pokiaľ sa nedá určiť nejaký konkrétny orgán,“ povedal Kubina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál