Na hlavný obsah

Haščák žiada od štátu ospravedlnenie alebo takmer 17 miliónov eur

Žiadosť adresoval ministerstvu spravodlivosti.

Haščák žiada od štátu ospravedlnenie alebo takmer 17 miliónov eur
Na snímke slovenský finančník Jaroslav Haščák. Foto: TASR

Finančník Jaroslav Haščák žiada od štátu ospravedlnenie alebo náhradu škody a nemajetkovej ujmy. Tú mu malo spôsobiť nezákonné trestné stíhanie a väzba, a to v miliónoch eur.

Žiadosť o predbežné prerokovanie nároku adresoval v piatok (25. 3.) Ministerstvu spravodlivosti (MS) SR. Informoval o tom jeho právny zástupca Peter Kubina.

„Haščák žiada MS SR, Generálnu prokuratúru SR a Ministerstvo vnútra SR o verejné ospravedlnenie za spôsobenú ujmu. Uplatňuje si taktiež peňažné nároky v celkovej predpokladanej výške 13 496 724 eur až 16 829 724 eur. Pozostávajú z ušlého zisku, trov trestného konania a peňažnej satisfakcie za spôsobenú nemajetkovú ujmu,“ priblížil Kubina.

Podstatnú časť nároku podľa neho tvorí ušlý príjem spojený s výkonom funkcie managing partnera skupiny Penta. „Pokiaľ štát prijme návrh Jaroslava Haščáka na ospravedlnenie, je pripravený vzdať sa peňažných nárokov,“ dodal.

Tvrdí, že vyšetrovacie orgány nepredložili žiadny dôkaz o tom, že by mal bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš vyniesť nahrávky Gorila či čokoľvek iné z tajnej služby a poskytnúť to priamo alebo nepriamo Haščákovi. Kubina považuje za neopodstatnené aj vzatie Haščáka do kolúznej väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko