Na hlavný obsah

Na menšinovú vládu čaká v parlamente politická realita

Pred začiatkom jesennej schôdze nemala koalícia s opozíciou uzatvorenú žiadnu dohodu.

Na menšinovú vládu čaká v parlamente politická realita
Národná rada SR. Foto: RTVS

Na menšinovú vládu čaká v parlamente politická realita. Pred začiatkom jesennej schôdze nemala koalícia s opozíciou uzatvorenú žiadnu dohodu. Bez jej podpory alebo bez hlasov nezaradených poslancov neprejde vláde žiadny návrh.

SaS avizuje, že si chce počkať na to, ktorá z parlamentných strán – a či vôbec – podporí trojkoalíciu. OĽANO síce verejne odmieta pomoc krajnej pravice či sociálnych demokratov, no v takom prípade sa hnutiu výrazne zužuje vyjednávací priestor.

Jediným schodným partnerom tak zostáva SaS, s ktorou však nevie minister financií Igor Matovič (OĽANO) nájsť spoločnú reč.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Veľká dohoda medzi trojkoalíciou a opozíciou, ktorá by zabezpečila menšinovej vláde v parlamente aspoň základnú podporu, nateraz neexistuje. Pre Rádiožurnál to potvrdili viaceré zdroje z prostredia OĽANO.

Hoci je na programe jesennej schôdze rekordný počet návrhov, takmer 140, je pravdepodobné, že ak koaličné a opozičné strany nenájdu spoločnú reč, veľká väčšina z nich neprejde.

„Všetci spolu uvidíme, ako slovenský parlamentarizmus dozrel a či je schopný uniesť koncept menšinovej vlády, alebo z toho bude čistá anarchia,“ uviedol Matovič.

OĽANO odmieta vyjednávať so sociálnymi demokratmi a krajnou pravicou

O podporu vraj nikoho z nich prosiť nebude. Hnutiu tak zostáva jediná alternatíva – uchádzať sa o hlasy svojho bývalého koaličného partnera SaS. S tým má však Matovič naďalej napäté vzťahy a k ich upokojeniu zatiaľ nedochádza.

„Schôdzu určite otvoríme, lebo sú tam body, ktoré majú vyšší záujem – prijatie krajín do NATO. Ale chceme vidieť, kto podporí túto koalíciu,“ ozrejmila šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

SaS chce byť konštruktívnou opozíciou. Politici preto očakávajú, že prím zohrajú zákulisné rokovania. Pôjde sa tak doslova návrh od návrhu s tým, že parlamentná podpora konkrétnemu zákonu sa ukáže až pri hlasovaní. Sme rodina očakáva, že liberáli budú menšinovej vláde výrazne komplikovať život.

„Strana SaS bude blokovať schôdzu a nebudú prechádzať zákony,“ povedal podpredseda hnutia Peter Pčolinský.

Sme rodina preto odkazuje, že ak by o niekoľko mesiacov neprešiel štátny rozpočet, je načase sa porúčať a rozdať karty nanovo. Opozícia sa naopak chystá taktizovať.

Hoci sa pokúsi opäť odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), čo sa jej zrejme nepodarí, ďalšie odvolávanie, napr. financmajstra Matoviča, zatiaľ aktívne neplánuje.

„Samozrejme, robíme taktické kroky k tomu, aby táto vláda padla. Nechceme, aby sa do vlády vrátil nejaký pán Sulík. Takže budeme to robiť tak, aby sme sa čo najskôr dopracovali k predčasným voľbám,“ vysvetlil podpredseda sociálnych demokratov Ladislav Kamenický.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál