Na hlavný obsah

Peter Tóth sa v prípade kauzy Kuciak nedostavil na súd, sudkyňa ho dala predviesť políciou

Na súde vypovedal aj expartner Zsuzsovej.

Peter Tóth sa v prípade kauzy Kuciak nedostavil na súd, sudkyňa ho dala predviesť políciou
Bývalý príslušník SIS Peter Tóth. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje po dvojmesačnej prestávke hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a kauze prípravy vrážd prokurátorov. Na lavicu svedkov si mali sadnúť traja muži. Jeden z nich, bývalý príslušník SIS Peter Tóth, už vopred avizoval, že nepríde.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Zo štvorice obžalovaných na súd v pondelok (19. 9.) prišli len dvaja, a to Marian Kočner a Darko Dragič. Koná sa v neprítomnosti Dušana Kracinu a Aleny Zsuzsovej. Na lavicu svedkov si na úvod sadol jej expartner, podnikateľ Marián Markovič, s ktorým má dcéru.

Jeho výpoveď odznela na hlavnom pojednávaní vôbec prvýkrát. Popísal vzťahy s obžalovanými. Okrem Zsuzsovej sa dobre poznal aj so Zoltánom Andruskóm. Toho už v kauze vraždy novinára právoplatne odsúdili. Markovič tvrdí, že mu viackrát požičal peniaze. Išlo vraj o tisíce eur.

„Nemal (Andruskó) vôbec peniaze. Ten človek nie je schopný dať dokopy dve a dve. Pootváral si všade reštaurácie, všade začal niečo robiť a tam aj skončil. Mal dlžoby a nič mu proste nešlo,“ vypovedal Markovič.

Kočner na výpoveď tohto svedka reagoval takto. „Pán svedok Markovič dnes opäť potvrdil, že Zoltán Andruskó je klamár. Podľa jeho názoru nie je možné, aby Andruskó požičiaval peniaze.“

Tótha predviedla polícia, vypovedať odmietol

Podľa zástupcu rodiny Kuciakovcov Romana Kvasnicu bola výpoveď podstatná. „Podstatnosť vyplýva z toho, že sa s touto výpoveďou nachádza v rozpore všetko to, čo povedala Zsuzsová k pohybu finančných prostriedkov, ktoré mali ísť od nej k pánovi Andruskóovi,“ vysvetlil.

Na lavicu svedkov si sadol aj podnikateľ Jozef Dučák. Ten sa vyjadroval najmä ku Kočnerovmu portálu Na pranieri, na ktorom spolupracoval s Petrom Tóthom. Bývalý príslušník SIS na súd neprišiel aj napriek tomu, že ho predvolali. Tóth už niekoľko dní vopred na sociálnej sieti napísal, že dobrovoľne určite nepríde.

To sa napokon aj stalo. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová policajtom nariadila, aby ho predviedli na 11.30 h pred súd. Polícia ho nakoniec k súdu aj predviedla, vypovedať však odmietol.

Poukázal na to, že po nástupe Daniela Lipšica do funkcie špeciálneho prokurátora voči nemu vzniesli „politicky motivované“ obvinenie v súvislosti s prípravou stránky Na pranieri. Tvrdí, že najskôr v tom prípade dva roky vypovedal ako svedok.

„Bolo mi upreté právo na obhajobu,“ argumentoval tým, že obvinenie súvisí s vecou, v ktorej ho predvolali na výsluch. Zdôraznil, že by pred senátom odmietol vypovedať aj v prípade, keby na to nemal zákonný dôvod a hrozila by mu poriadková pokuta.

Súd mu vyhovel

„Odopretie výpovede svedka hodnotím sčasti ako oprávnené, a to v časti sledovania novinárov,“ podotkol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus s tým, že v inej časti hodnotí odopretie výpovede ako neoprávnené. A to napríklad v súvislosti s registráciou strany Cieľ a ďalšími okolnosťami. Preto navrhoval uloženie poriadkovej pokuty.

Súd napokon nepristúpil k výsluchu svedka, pretože jeho dôvody uznal ako zákonné, keďže by si mohol svojou výpoveďou privodiť ďalšie trestné stíhanie. Predsedníčka senátu zdôraznila, že nie je možné rozdeliť výpoveď tematicky na viac častí. Súd pristúpil k čítaniu výpovedí Tótha z prípravného konania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál