Na hlavný obsah

Štát chce zakročiť proti psím zabíjačkám

Do konca roka má byť pripravené nové znenie zákonov.

Štát chce zakročiť proti psím zabíjačkám
Ilustračná snímka psa. Foto: RTVS

Psy zabijú, ich mäso spracujú, a následne predávajú vo forme mastí. Polícia zaznamenala od roku 2020 štyri trestné činy, ktoré sa stali pri psích zabíjačkách. Ochranári zvierat hovoria, že sa dejú pravidelne.

V rómskej osade Chminianske Jakubovany polícia našla potrebné dôkazy o tom, že sa tu organizujú psie zabíjačky. Miestni o tom vraj nič nevedia.

„Našli sme pozostatky psích tiel. Prípady, ktoré máme zadokumentované sa diali v tejto osade,“ uviedol to prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš. Nevylúčil, že sa to deje aj na iných miestach.

Týrať a následne zabiť psa je v súčasnosti trestným činom. Avšak spracovať psie mäso, predávať ho alebo konzumovať, je v zákone napísané nejasne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problém chcú vyriešiť zákonodarcovia. Príslušné ministerstvá poverili, aby do konca roka pripravili nové znenie zákonov. „Bude zakázané a trestné, aby spoločenské zviera bolo možné spracovať, predať výrobky z neho alebo konzumovať,“ vysvetlil predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta.

Ochranárom zvierat by však viac pomohli posilnené policajné zložky a veterinárni inšpektori. „Zákonov máme veľa. Očkovanie proti besnote, je povinné a dodnes sa to nedodržiava,“ skonštatovala zakladateľka Združenia za práva zvierat Diana Truchlíková.

Poslanci budú o problematike ďalej rokovať. Ďalší mesiac chcú otvoriť aj otázku vzdelávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko