Na hlavný obsah

V novom školskom roku potrápia školy viaceré problémy

Chýbajú asistenti pre žiakov so špeciálnymi potrebami.

V novom školskom roku potrápia školy viaceré problémy
Na snímke žiaci ZŠ Dr. Jozefa Dérera v Malackách počas slávnostného otvorenia nového školského roka 2022/2023. Foto: TASR

Začal sa ďalší školský rok. Do základných a stredných škôl nastúpilo viac ako 704 000 žiakov. Po prvý raz prišlo do školy viac ako 60 000 prvákov základných škôl.

Odchádzajúci šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) otvoril školský rok v Malackách. Upozorňuje, že tento rok bude mať tri priority – školy potrebujú asistentov učiteľov pre žiakov so špeciálnymi potrebami, odstránenie dvojzmennej prevádzky a vyplatenie príspevku na žiakov z Ukrajiny.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktori RTVS Viktor Bokor a Katarína Ottová.

Je to školský rok, v ktorom sa pripravuje veľká reforma toho, čo sa žiaci budú učiť v budúcnosti. Žiakov to nateraz netrápi. Prišli do školy, začal sa ďalší z množstva školských rokov, ktoré majú pred sebou. Pre deviatakov je to zas posledný rok v škole, ktorú poznajú.

Školám chýbajú financie

Hoci najväčší pracovný portál eviduje rekordný dopyt po nových učiteľoch, v bratislavskej základnej školy na Mudroňovej ulici žiadny nechýba.

Problémy sa však nevyhýbajú ani im. Pre žiakov so špeciálnymi potrebami žiadali prostriedky na siedmich asistentov, nedostali zatiaľ ani na jedného. Starosti riaditeľovi Richardovi Savčinskému navyše robia narastajúce ceny energií a potravín.

V strednej priemyselnej škole dopravnej v Trnave takisto začínajú školský rok bez chýbajúcich učiteľov, jednoduché to ale podľa riaditeľa Petra Papíka nebolo. „Zohnať odborného učiteľa na vyučovanie techniky, elektrotechniky a počítačových sietí, pri tých nástupných platových pomeroch, je veľmi ťažké,“ vysvetlil.

Chýba vízia smerovania školstva

Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov upozorňuje, že dlhoročnou slabinou rezortu je uskutočnenie naplánovaných reforiem. „Očakávali by sme, že by ministerstvo predstavilo celkovú víziu smerovania školstva s toľkými reformami,“ dodal.

Jednotlivé zmeny v školstve by podľa neho mali byť vzájomne prepojené, aby sa dosiahla vyššia kvalita škôl.

Učitelia žiadajú platový automat a očakávajú, že vláda vyrieši energetickú krízu, aby bolo kde uskutočniť plánované reformy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál