Na hlavný obsah

Hurikán Ian, ktorý spôsobil na Floride záplavy a výpadky prúdu, výrazne zoslabol

Pripravil vyše 2 milióny odberateľských miest o dodávky elektriny.

Hurikán Ian, ktorý spôsobil na Floride záplavy a výpadky prúdu, výrazne zoslabol
Na snímke hurikán Ian. Foto: Twitter/Reuters

Hurikán Ian, ktorý v stredu (28. 9.) udrel na západné pobrežie Floridy, spôsobil ničivé povodne a rozsiahle škody. Bez prúdu je na Floride podľa monitorovacieho serveru PowerOutage na 2,4 milióna odberných miest. Živel udrel na pobreží ako hurikán štvrtého stupňa z piatich a pokiaľ ide o silu vetra, bol podľa agentúry AP piatym najsilnejším hurikánom, ktorý kedy zasiahol USA.

V priebehu noci postupoval ďalej do vnútrozemia a zoslabol na prvý stupeň, na mnohých miestach však naďalej platia výstrahy. Hlásené doteraz podľa AP neboli žiadne obete, pobrežná hliadka ale stále pátra po dvadsiatke migrantov z Kuby, ktorých plavidlo sa prevrátilo.

Búrka Ian udrela na západné pobrežie Floridy blízko mesta Fort Myers silou hurikánu štvrtého stupňa s víchricou dosahujúcou rýchlosť 241 kilometrov za hodinu. Počas noci hurikán zoslabol na prvú kategóriu s vetrom s rýchlosťou 144 kilometrov za hodinu.

Podľa meteorológov búrka pokračuje ďalej do vnútrozemia, kde očakávajú ničivé záplavy, a udrie aj na východné pobrežie polostrova. Úrady nariadili evakuáciu 2,5 milióna ľudí.

Teraz Ian postupuje centrálnou Floridou a panujú obavy, že by mohol zasiahnuť zábavné parky okolo Orlanda, vrátane Disney Worldu. Spravodajca televízie CBS v Tampe, na západnej strane štátu, uviedol, že sa situácia upokojila, no stále hrozia bleskové záplavy.

Obyvatelia na východnom pobreží, napríklad v meste Daytona Beach, stále podľa neho čakajú, kým búrka udrie. Ďalej na juhu, kde Ian spôsobil záplavy, pokračujú evakuácie.

Americká pobrežná stráž oznámila, že pátra po asi dvadsiatke migrantov, ktorých loď sa v búrke potopila. Najmenej štyrom ľuďom sa podarilo doplávať na breh a traja ďalší boli zachránení z mora.

Hurikán Ian zmenil ulice v mestách na juhozápadnej Floride v rieke a vyvrátil mnoho stromov. Núdzové linky v meste Fort Myers počas noci dostali veľký počet volaní od ľudí so zaplavenými domami.

Tiesňovú linku presmerovali

Tiesňová linka v troch najpostihnutejších floridských okresoch je presmerovaná do iných oblastí, pretože tamojšie telefonické spojenie prestalo fungovať. V okrese Charlotte očakávajú, že začnú odpovedať na tiesňové volania počas štvrtkového dňa.

Rozsah škôd nie je zatiaľ jasný, pretože záchranné jednotky operujú len v obmedzenej miere. Čiastočne zaplavená, a to vrátane jednotky intenzívnej starostlivosti, bola nemocnica v 60-tisícovom meste Port Charlotte.

Bez prúdu zostávajú takmer všetci odberatelia v postihnutých okresoch a elektrinu majú len domy a budovy s vlastným generátorom, uviedla AFP. Záchranné akcie sa naplno začnú, keď to bude bezpečné, uviedli úrady.

Letisko v Tampe, Orlande a Jacksonville na štvrtok zrušilo všetky lety, informovala CNN. Najhoršie postihnutými letiskami sú Orlando s 386 zrušenými letmi, Miami s 216 odvolanými letmi a Tampa, kde zostalo na zemi 178 lietadiel. Vo zvyšku USA bolo na stredu a na dnešok oznámené zrušenie 3 500 letov.

Päť výletných lodí s tisíckami pasažierov údajne pre hurikán Ian predĺžilo cestu alebo zamierilo do iných prístavov. Tri najvyťaženejšie floridské prístavy – Port Tampa Bay, Port Canaveral a Jackson Port Authority – boli pre hurikán uzavreté.

Medzi postihnutými loďami je aj Carnival Paradise, ktorá sa tento týždeň mala vrátiť do prístavu Tampa Bay, ale namiesto toho zakotvila na mexickom ostrove Cozumel.

Floridský guvernér Ron DeSantis na tlačovej konferencii uviedol, že hurikán na juhozápade Floridy teraz pácha značné škody. Varoval pritom, že ľudia, ktorí napriek výzve na evakuáciu zostanú vo svojich domovoch v rizikových oblastiach, možno nebudú môcť previezť do bezpečia, kým hurikán región úplne neopustí.

Virgínia sa vo štvrtok pripojila k americkým štátom Georgia, Severná a Južná Karolína, ktoré pre hurikán Ian vyhlásili núdzový stav. Rozhodnutie oznámil virginský guvernér Glenn Youngkin. Predpokladá sa, že hurikán bude ovplyvňovať časti štátu od piatka.

Hurikán Ian predtým na Kube pripravil o život dvoch ľudí a prerušil dodávky elektrickej energie pre celý ostrov.

Zámienka na zvýšenie cien pohonných hmôt

Biden v stredu varoval ropné a plynárenské spoločnosti, aby nevyužívali búrku Ian ako zámienku na zvýšenie cien pohonných hmôt. „Cena ropy v poslednom čase klesá. Moji experti ma informovali, že búrka narušila produkciu len o približne 190 000 barelov (približne 31,095 milióna litrov),“ povedal prezident. Povedal, že ide o „malý dočasný vplyv“, ktorý nie je „zámienkou na zvýšenie cien“.

Podľa Národnej meteorologickej služby USA sa v noci z piatka (30. 9.) na sobotu (1. 10.) sa pravdepodobne vráti nad pevninu USA medzi Georgiou a Južnou Karolínou. Guvernéri Južnej aj Severnej Karolíny vyhlásili v súvislosti s možným príchodom Iana stav núdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet