Na hlavný obsah

Rusko zastavilo dodávky zemného plynu do Talianska

Moldavsku zas obmedzilo dodávky zemného plynu o 30 %.

Rusko zastavilo dodávky zemného plynu do Talianska
Logo ruského plynárenského gigantu Gazprom. Foto: TASR/AP

Rusko v sobotu (1. 10.) zastavilo dodávky zemného plynu do Talianska. Moskva sa tak snaží ešte viac eskalovať európsku energetickú krízu. Informujú na základe správ agentúr DPA a Bloomberg.

Talianska energetická spoločnosť Eni uviedla, že ruský plynárenský koncern zastavil dodávky plynu do Talianska. Gazprom v sobotu informoval Eni, že už nemôže dodávať plyn cez Rakúsko.

Ruský plyn sa v normálnej situácii dopravuje do Tarvisia na taliansko-rakúskych hraniciach, odkiaľ sa ďalej distribuuje.

„Gazprom informoval, že nemôže potvrdiť objem plynu vyžiadaný pre sobotu, keď uviedol, že nie je možné dodávať plyn cez Rakúsko. Preto budú sobotňajšie dodávky ruského plynu cez vstupný bod Tarvisio nulové,“ uviedla Eni.

Podľa hovorcu Eni Rakúsko od Gazpromu zrejme ďalej dostáva plyn. Dodal, že firma sa snaží zistiť, či by sa dodávky nedali obnoviť.

Situácia v Moldavsku

Ruský koncern Gazprom v sobotu obmedzil dodávky zemného plynu do Moldavska o 30 %, uviedol šéf spoločnosti Moldovagaz Vadim Ceban. Informovala o tom agentúra Reuters.

Gazprom avizoval, že zníži dodávky, uviedol v piatok (30. 9.) moldavský vicepremiér Andrei Spinu. Údajnou príčinou majú byť technické problémy. Dodal, že Moldavsko požiada Gazprom, aby dodávky opäť zvýšil.

„Dôvod redukcie dodávok plynu bol Gazpromom vysvetlený príliš neskoro,“ uviedol Spinu. Podľa neho sa technické problémy nedajú považovať za „objektívny dôvod“.

Moldavsko má v podzemných zásobníkoch na Ukrajine a v Rumunsku okolo 53,5 milióna kubických metrov (m3) plynu, ktoré môže použiť, uviedol Spinu.

Ceban tiež uviedol, že Moldovagaz v piatok zaplatil Gazpromu 23,9 milióna USD (24,52 milióna eur), čo bol doplatok oneskorenej zálohovej platby za septembrový plyn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet