Na hlavný obsah

SaS vyzvala Borisa Kollára, aby schôdza parlamentu pokračovala už v stredu

Pre technické problémy ju prerušil do 8. novembra.

SaS vyzvala Borisa Kollára, aby schôdza parlamentu pokračovala už v stredu
Prázdna rokovacia sála NR SR. Foto: TASR

Strana Sloboda a Solidarita vyzvala predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby už v pondelok (31. 10.) stanovil pokračovanie aktuálnej schôdze na stredu 2. novembra, keď bola aj riadne plánovaná.

Kollár ju pre technické problémy vo štvrtok (27. 10.) prerušil a za najbližší možný termín jej pokračovania označil 8. november. Najskôr sa hovorilo o hackerskom útoku na národnú radu. Národný bezpečnostný úrad neskôr potvrdil, že od NR SR prijal vo štvrtok hlásenie o kybernetickom bezpečnostnom incidente.

„Odstránili to, kolaboval systém,“ vyhlásil Kollár na druhý deň v piatok (28. 10.), no nepriblížil, aký presne problém vznikol ani čo ho zapríčinilo. Plánoval sa však spojiť s lídrami koaličných aj opozičných parlamentných strán a preveriť, či rokovanie parlamentu mohlo pokračovať vo štvrtok (3. 11.).

„Je zrejmé, že v parlamente sa neodohral žiadny hackerský útok. Dokonca aj predseda OĽANO Igor Matovič tvrdí, že malo ísť len o zle prepojené káble. Nevidíme preto najmenší dôvod, aby sa schôdza odkladala až do 8. novembra. V tomto týždni je riadny harmonogram na rokovanie parlamentu,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Chaos v parlamente

Zemanová poukázala na to, že národná rada je plne funkčná, čo dokazujú aj zasadnutia výborov a ich online prenos. „Poslanci a najmä Boris Kollár by si mali uvedomiť, že neporiadok, ktorý je v parlamente, sa len zvýši nedôvodnými prestávkami,“ dodala.
 
SaS považuje súčasné vedenie parlamentu za chaotické. Chaos podľa strany nespôsobil len „akože hackerský útok“, ale aj spôsob, akým Kollár vedie schôdzu. Podpredseda SaS Branislav Gröhling v tejto súvislosti poukázal na opakované odkladanie hlasovania, prerušovanie rokovania či prepadávanie bodov. „Navyše, Boris Kollár zneužíva svoju funkciu na to, aby manipuloval s parlamentnými procesmi s cieľom ovplyvniť výsledok hlasovania. Toto považujeme za neprijateľné,“ podčiarkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko