Na hlavný obsah

Charizmatický Pavol Mikulík sa so zdravotnými problémami vyrovnával hrdinsky

Účinkoval v približne 500 filmoch a inscenáciách.

Charizmatický Pavol Mikulík sa so zdravotnými problémami vyrovnával hrdinsky
Na archívnej snímke slovenský herec Pavol Mikulík. Foto: ČTK / Hudcovič Tomáš

Obľúbený a charizmatický herec, predstaviteľ dramatických aj komediálnych úloh. Taký bol Pavol Mikulík, ktorý počas svojej hereckej dráhy účinkoval v približne 500 filmoch a inscenáciách.

V roku 1993 utrpel ťažkú mozgovú príhodu, aj po nej sa však dokázal vrátiť na javisko. Herec zomrel pred 15 rokmi.

Pavol Mikulík sa narodil 2. marca 1944 v Prešove. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvoval v roku 1965. Do roku 1968 bol členom Činohry Slovenského národného divadla, neskôr členom Divadla Na korze a členom činohry Divadla Nová scéna v Bratislave.

Na Novej scéne pôsobil v rokoch 1977-1980 vo funkcii umeleckého šéfa. V roku 1984 začal prednášať na VŠMU, od roku 1987 ako docent, v roku 1990 zastával funkciu prorektora VŠMU.

S herectvom začínal už ako sedemročný chlapec v Detskej rozhlasovej dramatickej družine, kde vytvoril desiatky chlapčenských postáv. Sporadicky vystupoval aj v rôznych úlohách v Slovenskom národnom divadle. Napríklad ako 9-ročný hral v inscenácii o Strakonickom gajdošovi.

Ako dospelý ukázal na javisku veľa hereckej tvorivosti, hral úlohy lyrické, ironické, groteskné, aj tragické.

Na snímka je Pavol Mikulík zachytený počas galavečera Osobnosť televíznej obrazovky - OTO 2005.
Na snímka je Pavol Mikulík (vpravo) zachytený počas galavečera Osobnosť televíznej obrazovky – OTO 2005.Foto: TASR

Do jeho repertoáru patrili klasické inscenácie ako Čechovove Tri sestry, Shakespearova dráma Richard III., či Smrť obchodného cestujúceho od Arthura Millera.

Pravidelne účinkoval v rozhlase, v televíznych inscenáciách, vo filme a v dabingu. Archív Rozhlasu a televízie Slovenska obsahuje približne 500 filmov a inscenácií, v ktorých hral.

Patril medzi najobsadzovanejších hercov

Jednou z jeho prvých skúseností pred kamerou bol televízny film Žena v baraku (Franek Chmiel, 1962) a film Každý týždeň sedem dní (Eduard Grečner, 1964). Popri divadle sa venoval väčšinou televíznej tvorbe a už v 70. rokoch 20. storočia patril medzi najobsadzovanejších hercov.

Účinkoval v známom televíznom filme Mário a kúzelník, ktorý na motívy poviedky Thomasa Manna nakrútil Miroslav Luther (1976). Film bol ocenený na Medzinárodnom televíznom festivale Monte Carlo.

Veľká herecká príležitosť na Mikulíka čakala v podobe snímky Tisícročná včela režiséra Juraja Jakubiska (1983), ktorý ho o dva roky neskôr obsadil do roly richtára v rozprávke Perinbaba. Pavol Mikulík hral tiež vo filme Stana Párnického Južná pošta (1987) a hlavnú úlohu vytvoril v trpkej komédii Štefana Uhera Správca skanzenu (1988).

Uplatnil sa aj ako dabingový herec, prepožičal svoj hlas napríklad poľskému hercovi Jerzymu Binczyckému v známom filme Mastičkár.

Pri nakrúcaní v Košiciach utrpel 8. júla 1993 rozsiahlu cievnu mozgovú príhodu. Až po niekoľkých hodinách ho na hotelovej izbe našiel jeho kolega a priateľ Stano Dančiak, ktorý privolal lekársku pomoc. Následky mŕtvice boli rozsiahle, Pavol Mikulík čiastočne ochrnul a ostal pripútaný na vozík.

Na snímke herec Pavol Mikulík na vozíčku s kyticou kvetov v náručí
Herec Pavol Mikulík oslávil svoje 60. narodeniny na divadelnom javisku v predstavení Na konci hry.Foto: TASR

So svojím stavom sa však vyrovnával hrdinsky. Žil v bratislavskom penzióne Leberfinger, ktorý vybudoval tiež herec a podnikateľ Ľubo Roman. Snažil sa aj naďalej zapájať do života a vrátil sa dokonca na divadelné dosky.

Bol vychýreným kuchárom

Bol známy svojim kuchárskym umením a v roku 2001 pripravil knižku Recepty Paľa Mikulíka (2001). V roku 2003 mu vyšla kniha príbehov zo života hercov pod názvom A just nie!

Vyše desať rokov bol Pavol Mikulík symbolom nezlomnej ľudskej vôle vzdorujúcej ťažkému osudu. Jeho osobné krédo „vydržať“, s ktorým žil po mozgovej príhode a ďalších zdravotných problémoch na invalidnom vozíku, bolo aj replikou jeho poslednej divadelnej postavy s podobným osudom – Jaspera v hre Simona Graya Na konci hry.

V roku 2000 hru uviedli v divadle Malá scéna v Bratislave, režíroval a Pavlovi ju „na telo“ ušil jeho brat Peter Mikulík. Za stvárnenie Jaspera dostal Pavol Mikulík v roku 2000 ocenenie Krištáľové krídlo.

„Vydržať, vydržať, vydržať a ďakujem“, týmito slovami a s dojatím preberal Pavol Mikulík vo februári 2006 sošku, s ktorou vstúpil do Siene slávy v ankete Osobnosť televíznej obrazovky (OTO). Pavol Mikulík zomrel 27. novembra 2007 vo veku 63 rokov v Bratislave na zlyhanie srdca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko