Na hlavný obsah

Hmotná núdza by sa mala zvýšiť. Novela však nerieši príspevok na bývanie

Podľa odborárov ide o symbolickú dávku.

Dávky v hmotnej núdzi by sa onedlho mali zvýšiť. Poberá ich takmer 60 000 ľudí. Zákon, ktorý schválila vláda, by mal motivovať ľudí, aby sa zamestnali.

Novelu musí schváliť definitívne parlament. Mimovládne organizácie však hovoria, že novela nerieši zásadnú vec, a to príspevok na bývanie.

Ak sa človek alebo rodina ocitne v hmotnej núdzi, úrady práce ich v súčasnosti zaradia do jednej zo šiestich kategórií. Po novom by mali byť len tri skupiny. Podľa ministra práce má zákon motivovať ľudí v hmotnej núdzi, aby si našli prácu.

„Nebudeme započítavať do hmotnej núdze, keď človek v hmotnej núdzi využije niektoré aktívne opatrenia na trhu práce z nášho rezortu napríklad príspevok na dobrovoľnícku činnosť, absolventská prax či príspevok na zapracovanie,“ vysvetlil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Po novom sa má zvýšiť aj príspevok na bývanie. Mimovládne organizácie a odborári sa zhodujú na tom, že je to skôr symbolická dávka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dokopy sa bavíme o 300 eurách. V slovenských podmienkach by si človek doplatil okolo možno 100-150 eur a dokázal by si zabezpečiť dôstojné bývanie na komerčnom trhu,“ avizovala riaditeľka OZ Vagus Alexandra Kárová.

Analytik hovorí, že ceny bývania sa často menia, preto má zmysel príspevok na bývanie odčleniť od ostatných dávok hmotnej núdze.

„Tiež v rámci regiónov sú veľké rozdiely, takže má zmysel sa na toto pozrieť s osobitným zreteľom. Podľa toho teda nastaviť dávky tak aby pomohli tým najchudobnejším domácnostiam,“ doplnil analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Martin Kahanec.

Rezort práce sa chce návrhom na systémovú zmenu príspevku na bývanie venovať najskôr na budúci rok, po tom ako štát domácnostiam vyplatí jednorazovú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko