Na hlavný obsah

Po hereckom úspechu vo filme Duch začala jej kariéra postupne upadať

Demi Moorová oslavuje okrúhle 60. narodeniny.

Po hereckom úspechu vo filme Duch začala jej kariéra postupne upadať
Na snímke americká herečka Demi Moorová. Foto: Profimedia

Americká herečka Demi Moorová zažila svoje najväčšie obdobie slávy na začiatku 90. rokov. Nielenže zažiarila v oceňovaných filmoch Duch, Pár správnych chlapov a Neslušný návrh, ale spolu s manželom hviezdneho Brucea Willisa patrili k najsledovanejším hollywoodskym párom. Neskôr však jej kariéra pomaly upadala. V piatok (11. 11.) oslávi okrúhle 60. narodeniny.

Demi Moorová sa narodila 11. novembra 1962 ako Demetria Guynesová v meste Roswell v Novom Mexiku. Jej detstvo nebolo ľahké. Rodičia boli alkoholici a otec opustil matku ešte pred Demiiným narodením.

Ako 16-ročná odišla zo školy a začala sa venovať modelingu. Svojho prvého manžela, rockera Freddyho Moora, spoznala v roku 1979 a o rok neskôr sa za neho vydala. Rozviedli sa v roku 1985, ale Demi si ponechala jeho priezvisko.

Prelomom v jej kariére bol film Duch

Na herectvo ju údajne nahovorila jej dočasná susedka, neskôr známa herečka Nastassja Kinski. Pred kamerou debutovala úlohou vo filme Choices v roku 1981 a v 80. rokoch hrala najmä vo filmoch pre tínedžerov a v niekoľkých televíznych seriáloch. V roku 1985 jej dal režisér Joel Schumacher príležitosť vo filme Eliášov oheň.

Prelomom v jej filmovej kariére bol romantický film Duch, v ktorom si zahrala hlavnú úlohu po boku Patricka Swayzeho. Film sa v roku 1990 stal komerčným hitom a Demi zaň získala nomináciu na Zlatý glóbus.

Na archívnej snímke americkí herci Demi Moorová a Patrick Swayze vo filme Duch.
Na archívnej snímke americkí herci Demi Moorová a Patrick Swayze vo filme Duch. Foto: Facebook/Demi Moore

V tom čase už tvorila hviezdny pár s hollywoodskym drsňákom Bruceom Willisom. Po krátkej známosti sa za neho v roku 1987 vydala.

Žiadny iný film pre Demi nebol taký úspešný. Zapôsobila na divákov aj kritikov vo filme Zopár správnych chlapov (1992), o rok neskôr ju zvádzal Robert Redford vo filme Neslušný návrh a v roku 1994 prenasledovala Michaela Douglasa vo filme Škandalózne odhalenie.

Na archívnej snímke americkí herci Demi Moorová a Bruce Willis so svojimi troma dcérami.
Na archívnej snímke americkí herci Demi Moorová a Bruce Willis so svojimi troma dcérami.Foto: Facebook/Demi Moore

Demi Moorová patrila k najlepšie platených herečkám v Hollywoode. V roku 1991 vyvolala rozruch, keď sa nahá a v siedmom mesiaci tehotenstva objavila na titulnej stránke časopisu Vanity Fair.

Anticena Zlatá malina

Očakávaný film so škandalóznym nádychom Striptíz (1996), kde stvárnila bývalú členku FBI, ktorú okolnosti prinútili tancovať v striptízovom klube, sa stal prepadákom. Herečka si za svoj výkon vyslúžila „anticenu“ Zlatú malinu.

O rok neskôr sa jej to podarilo znova, a to v hlavnej úlohe holohlavej námornej dôstojníčky v akčnej dráme G.I. Jane. Po päťročnej prestávke sa pokúsila o návrat v akčnej komédii Charlieho anjeli. Odvtedy si zahrala v niekoľkých ďalších filmoch vrátane filmu Deň pred krízou (2011).

Diváci ju ďalej videli vo filmoch Šarlátové písmeno (1995) či Slepý (2017).

Na snímke americkí herci Ashton Kutcher a Demi Moorová počas basketbalového zápasu.
Na snímke americkí herci Ashton Kutcher a Demi Moorová počas basketbalového zápasu. Foto: ČTK/AP/Mark J. Terrill

Ani v osobnom živote nebola herečka veľmi úspešná. S Willisom, s ktorým má tri dcéry, sa rozviedla po dvojročnom odlúčení v roku 2000. V roku 2003 spoznala svoju novú lásku, o 16 rokov mladšieho herca Ashtona Kutchera, za ktorého sa o dva roky neskôr vydala. Rozviedli sa v roku 2013.

Známa je jej charitatívna činnosť

Moorová podporuje viaceré charitatívne organizácie, vrátane All Day Foundation, americkej nadácie pre výskum AIDS (American Foundation for AIDS Research), umelcov za mier a spravodlivosť (Artists for Peace and Justice), koalície na zrušenie otroctva a obchodovania s ľuďmi (Coalition to Abolish Slavery and Trafficking) a UNICEF.

Podporuje tiež organizáciu GEMS (Girls Educational & Mentoring Services), ktorej cieľom je posilniť postavenie mladých žien, ktoré sa stali obeťami sexuálneho vykorisťovania a obchodovania s ľuďmi.

Po zemetrasení v roku 2010 odcestovala spolu s inými umelcami zo zoskupenia Artists for Peace and Justice na Haiti. Podporuje tiež ľudí bez domova, a to prostredníctvom organizácie Chrysalis, ktorá ponúka takýmto ľuďom pracovné príležitosti.

V roku 2009 Moorová spolu s vtedajším partnerom Kutcherom založili DNA Foundation, neziskovú, mimovládnu organizáciu zameranú na boj proti sexuálnemu otroctvu detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet