Na hlavný obsah

Rusko možno skladuje zbrane vo svojej jadrovej elektrárni, uvádza ukrajinská rozviedka

Medzi skladovanými zbraňami môžu byť aj balistické rakety.

Rusko možno skladuje zbrane vo svojej jadrovej elektrárni, uvádza ukrajinská rozviedka
Ruskí náboroví pracovníci pochodujú pred vojenským výcvikom v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko možno skladuje v areáli Kurskej jadrovej elektrárne na západe Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou zbrane, uvádza ukrajinská vojenská rozviedka. Podľa nej sa nedá vylúčiť, že medzi skladovanými zbraňami v zariadení v blízkosti elektrárne sú aj balistické rakety dodané z Iránu.

Informácie by mali preveriť medzinárodné organizácie, a to predovšetkým Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), uviedla spravodajská služba.

„Dostali sme informáciu, že ruskí vojaci používajú areál Kurskej jadrovej elektrárne a s ňou spojené podniky na skladovanie a obsluhu rakiet,“ upozornili ukrajinskí spravodajcovia.

„V priebehu niekoľkých posledných týždňov privážali predstavitelia ruských ozbrojených síl rakety k systémom S-300 do podzemných hangárov podniku Kurskatomenergoremont pri dedine Ivanino,“ stojí v správe rozviedky.

Očakávajú nasadenie balistických rakiet

Podľa nej sa nedá vylúčiť, že tento objekt, ktorý leží v bezprostrednej blízkosti elektrárne, slúži aj na skladovanie iránskych balistických rakiet a dronov.

Ukrajinské sily očakávajú, že Rusko nasadí na Ukrajinu popri dronoch dodaných z Iránu tiež tam vyrobené balistické strely. O chystaných dodávkach týchto zbraní napísala v utorok (1.11.) s odvolaním sa na nemenovaných západných predstaviteľov aj americká stanica CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet