Na hlavný obsah

Ukrajinci majú znížiť spotrebu elektriny až o 25 percent, žiada ministerstvo

Terajších 10 percent nestačí.

Ukrajinci majú znížiť spotrebu elektriny až o 25 percent, žiada ministerstvo
Ilustračná fotografia stožiarov elektrického vedenia. Foto: Unsplash

Ukrajinské ministerstvo energetiky v sobotu (19. 11.) požiadalo občanov, aby znížili spotrebu elektrickej energie o 25 percent.

Majú si zabezpečiť teplé oblečenie, termosky a zásobiť sa vodou a potravinami. Premiér Denys Šmyhal v piatok (18. 11.) oznámil, že pre ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru sa vyradila z prevádzky už takmer polovica energetického systému krajiny.

„Sme vďační občanom, ktorí už v priemere spotrebu energie obmedzili o desať percent. Aby sme však sieť mohli odpojiť a obnoviť dodávky čo najrýchlejšie, žiadame ich o obmedzenie spotreby o 25 percent a o to, aby nepoužívali elektrické prístroje, ktoré nevyhnutne nepotrebujú,“ citovala agentúra Unian námestníka ministra energetiky Farida Safarova.

V presnejších pokynoch potom radí nesvietiť v miestnostiach, kde nikto nie je, radšej nepoužívať mikrovlnné rúry a namiesto nich variť a ohrievať na sporákoch. Nezapínať tiež naraz práčky so žehličkami a znížiť teplotu v bojleroch na 50 stupňov.

Situácia sa podľa Safarova môže ešte zhoršiť a Ukrajinci sa na to majú pripraviť. Podľa neho treba počítať nielen s náhlymi výpadkami prúdu, ale aj s plánovanými odstávkami.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak zopakoval, že mier na Ukrajine je možný len vtedy, keď sa obnovia hranice z roku 1991. „Mier bude, keď zničíme ruskú armádu na Ukrajine a dosiahneme hranice z roku 1991,“ napísal Jermak na sociálnych sieťach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet