Na hlavný obsah

Aktivity kurdských militantných skupín vo Fínsku sa Turecku nepozdávajú

Helsinki musia proti nim podniknúť konkrétne kroky.

Aktivity kurdských militantných skupín vo Fínsku sa Turecku nepozdávajú
Na snímke turecká vlajka. Foto: Pixabay.com

Turecku sa nepozdávajú údajné aktivity kurdských militantných skupín vo Fínsku. Očakáva preto, že Helsinki podniknú proti nim konkrétne kroky ešte pred súhlasom Ankary s fínskym členstvom v NATO. Uviedol to vo štvrtok (8. 12.) turecký minister obrany Hulusi Akar, informuje agentúra AP.

Akar sa vyjadril na tlačovej konferencii s fínskym ministrom obrany Anttim Kaikkonenom, ktorý v Ankare rokuje o vstupe svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie.

Turecko je podľa Akara znepokojené „teroristickými organizáciami PKK/YPG a pokračujúcimi aktivitami ich stúpencov vo Fínsku“.

Kaikkonen zdôraznil, že Fínsko mieni naplniť dohodu s Tureckom, v ktorej spolu so Švédskom prisľúbilo riešiť bezpečnostné obavy Ankary.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu tento týždeň tiež povedal, že na získanie súhlasu Ankary so vstupom do NATO musí Fínsko verejne deklarovať, že ruší zbrojené embargo voči Turecku.

Kaikkonen však vo štvrtok uviedol, že jeho krajina takéto embargo voči Turecku neuplatňuje, ale predaj zbraní posudzuje prípad od prípadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet