Na hlavný obsah

Cestárom zdražela posypová soľ

Odborníci varujú, že jej nebude dostatok na celú zimu.

Cestárom zdražela posypová soľ
Ilustračná snímka - posypové auto. Foto: RTVS

Náklady na tohtoročnú zimnú údržbu budú vyššie. Cena posypovej soli výrazne vzrástla. Hrozí, že na celú zimu jej nebude dostatok. Husté sneženie aj v pondelok (12. 12.) potrápilo východné Slovensko.

„Ceny týchto materiálov stúpli naozaj neúnosne, a to až o 300 percent. Do konca týždňa máme zakontrahované ďalšie dodávky,“ uviedol hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík. Košice minuli za posledné dva dni až 35 % zásob posypovej soli. V Prešove v súvislosti so zimnou údržbou tento rok navýšili rozpočet.

Odborníci varujú, že nebude dostatok posypovej soli na celú zimu. Na Slovensko sa dovážala prevažne z Ukrajiny. Baňa je však na území, ktoré momentálne okupuje Rusko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Z tejto bane vypadlo okolo 900 000 ton soli, ktorá sa dodávala na európske trhy. Museli sa hľadať náhradné riešenia. Soľ sa vozí z rôznych vzdialených destinácií, z Egypta, Maroka. Preprava, náklady sú podstatne vyššie,“ vysvetlil Ľuboš Micheľ, majiteľ spoločnosti na distribúciu posypovej soli.

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) nakúpila soľ v dostatočnom predstihu a lacnejšie. „Cena sa pohybovala na úrovni 148 eur za tonu. Pri nákupe 13 000 ton išlo o úsporu viac ako 350 000 eur. Priemerná spotreba posypovej soli na jednu sezónu je zhruba 11 000 ton. Malo by to určite stačiť,“ povedal hovorca KSK Michal Hudák.

Podľa aktuálneho vývoja je predpoklad, že cena soli a iných posypových materiálov ešte narastie aj v budúcom roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko