Na hlavný obsah

Dieťa odporcov očkovania z Nového Zélandu budú operovať

O starostlivosti o jeho zdravie teraz rozhoduje štát.

Dieťa odporcov očkovania z Nového Zélandu budú operovať
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Šesťmesačné dieťa, ktoré novozélandské úrady prevzali do dočasnej starostlivosti, podstúpilo život zachraňujúci chirurgický zákrok. Rodičia dieťaťa s operáciou nesúhlasili pre obavy, že by mohlo dostať krvnú transfúziu od človeka očkovaného proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to v piatok (9. 12.) denník The Guardian.

Najvyšší súd v Aucklande v stredu (7. 12.) nariadil, aby bolo „dieťa W“ prevzaté do čiastočnej opatery štátu, čo malo umožniť uskutočnenie operácie na odstránenie vážnej srdcovej poruchy známej ako stenóza pľúcnej chlopne.

Podľa Guardianu rodičia vo štvrtok (8. 12.) vyhlásili, že rozhodnutie súdu rešpektujú. Nemocnica neskôr uviedla, že bránili zdravotníckemu personálu v tom, aby ich synovi odobrali vzorky krvi, urobili RTG snímky a ďalšie predoperačné vyšetrenia. Súd preto musel vydať mimoriadne opatrenie, ktorým rodičom nariadil, aby od takéhoto konania upustili.

Novozélandská transfúzna služba nerozlišuje medzi darcami očkovanými alebo neočkovanými proti covidu, pretože použitie krvi od očkovanca pri transfúzii nepredstavuje žiadne dodatočné riziko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet