Na hlavný obsah

Dvaja podozriví v kauze Katargate zostávajú vo väzbe

Ide o bývalého europoslanca a zamestnanca mimovládnej organizácie.

Dvaja podozriví v kauze Katargate zostávajú vo väzbe
Ilustračná snímka z Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Justičné orgány v Belgicku v utorok (27. 12.) rozhodli, že dvaja hlavní podozriví v kauze úplatkárstva v Európskom parlamente zostanú vo vyšetrovacej väzbe.

Agentúra AFP spresnila, že ide o bývalého talianskeho europoslanca Piera Antonia Panzeriho a Niccola Figu-Talamancu, zamestnanca mimovládnej organizácie No Peace Without Justice.

Bruselská obžalobná komora v utorok skúmala Panzeriho odvolanie sa proti rozhodnutiu o predĺžení vyšetrovacej väzby. Nakoniec komora „na žiadosť“ samotného Panzeriho odložila rozhodnutie o odvolaní na 17. januára.

V prípade Figu-Talamancu sa očakávalo jeho prepustenie a následné monitorovanie prostredníctvom elektronického náramku. Súd však tiež rozhodol o predĺžení jeho vyšetrovacej väzby.

Panzeriho a Figu-Talamancu obvinili zo založenia „zločineckej organizácie, korupcie a prania špinavých peňazí“ v súvislosti s údajným pokusom Kataru o ovplyvňovanie rozhodnutí Európskej únie. Katar všetky obvinenia na svoju adresu odmieta.

Ďalší dvaja obvinení boli tiež obvinení a vzatí do väzby. Ide o 44-ročnú grécku europoslankyňu Evu Kailiovú a jej partnera Francesca Giorgiho, ktorý v europarlamente pôsobil ako poslanecký asistent.

Korupčný škandál vyvolal šok

Všetkých štyroch aktérov kauzy zatkli po tom, ako belgická polícia v dňoch od 9. do 12. decembra vykonala približne 20 prehliadok v domoch a kanceláriách. Išlo o priestory poslancov a zamestnancov Európskeho parlamentu, ako aj lobistov pohybujúcich sa v tomto prostredí.

Pri týchto raziách zadržali najmenej 1,5 milióna eur v hotovosti, čo vyvolalo šok a škandál v kruhoch EÚ v Bruseli.

V dome Panzeriho, ktorý v roku 2019 založil v Bruseli mimovládnu organizáciu Fight Impunity (Boj proti beztrestnosti), zhabali približne 600 000 eur. Jeho manželka a dcéra, na ktoré vydali európsky zatykač, zadržali v Taliansku a teraz sa snažia zabrániť svojmu vydaniu do Belgicka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet