Na hlavný obsah

Putin podľa ruských médií prišiel osobne skontrolovať Kerčský most

Stavbu pred dvoma mesiacmi poškodil mohutný výbuch.

Putin podľa ruských médií prišiel osobne skontrolovať Kerčský most
Na snímke je ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (5. 12.) prišiel osobne skontrolovať Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný ukrajinský polostrov Krym s ruskou pevninou.

Stavbu pred bezmála dvoma mesiacmi poškodil mohutný výbuch, ktorý Moskva dáva za vinu ukrajinským tajným službám. Putin cez most prešiel v osobnom vozidle, ruské úrady predtým informovali o obnovení časti poškodenej vozovky.

Na videu zverejnenom ruskými médiami je Putin za volantom osobného automobilu, kde ho z miesta spolujazdca o stave mosta informuje ruský vicepremiér Marat Chusnullin. Zo záberov nie je jasné, kadiaľ auto ide. Podľa agentúry TASS ruský prezident pri návšteve hovoril aj s opravármi a vládnym činiteľom zodpovedným za opravu.

Silná explózia otriasla mostom tento rok 8. októbra. Po výbuchu začalo na železničnej časti mosta horieť niekoľko cisterien a prepadla sa časť cesty. Cestnú premávku na moste kľúčovom pre zásobovanie ruského južného frontu sa po niekoľkohodinovom prerušení čiastočne podarilo obnoviť a neskôr v ten istý deň ohlásili aj obnovenie železničnej premávky.

Moskva následne uviedla, že za útokom stoja ukrajinské tajné služby, Kyjev sa k zodpovednosti oficiálne neprihlásil. Rusko, ktoré tento rok vo februári na Ukrajinu zaútočilo, však reagovalo rozsiahlymi útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Prvú vlnu vzdušných úderov Moskva spustila 10. októbra, naposledy vyslala nad ukrajinské územie strely a rakety v pondelok (5. 12.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet