Na hlavný obsah

Rezort školstva chce financovať verejné vysoké školy podľa kvality

Rektori chcú, aby sa pri tom prihliadalo na konečné výsledky hodnotení.

Rezort školstva chce financovať verejné vysoké školy podľa kvality
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo školstva v pondelok (19. 12.) prvý raz zverejnilo hodnotenie kvality verejných vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied (SAV). Sledovalo šesťročný interval, teda obdobie rokov 2014 až 2019. Výsledky výskumu chce využiť napríklad pri nastavení financovania verejných vysokých škôl.

Slovenská rektorská konferencia (SRK) však žiada rezort, aby pri zmene nastavovania pravidiel financovania, prihliadala až na konečné výsledky hodnotenia kvality vysokých škôl. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Hoci slovenskí vedci nedostávajú toľko financií, ako v okolitých štátoch, máme vedu svetovej kvality. Viac ako 10 000 slovenských vedcov a ich 7 700 prác hodnotilo vďaka peniazom z plánu obnovy 165 odborníkov z 19 krajín sveta.

„Dávame na vedu a výskum polovicu prostriedkov ako napríklad v susednej Českej republike, len tretinu prostriedkov ako dávajú v Rakúsku. Napriek tomu vedia naše vedecké pracoviská vyprodukovať excelentné výsledky,“ skonštatoval minister školstva Ján Horecký.

Riaditeľ rezortného odboru stratégií a koncepcií vedy, výskumu a vysokých škôl Martin Kanovský vysvetľuje, že viaceré vedecké pracoviská sú v niečom výborné a v inom priemerné. Nedá sa preto hovoriť jednoznačne o tom, kto je na tom najlepšie.

Výsledky pomôžu aj vedcom

Výsledky sa rozdelili do dvoch hlavných kategórii – podľa inštitúcií alebo podľa hodnotenej oblasti, kde sa nachádzajú údaje o jednotlivých pracoviskách, výške financovania štátom, počte pracovníkov, hodnotenie ich prác či úroveň oproti ostatným krajinám.

Informácie môžu pomôcť vedcom v zahraničí, uchádzačom o štúdium analytikom či odborníkom. Rezort školstva bude musieť zmeniť podmienky financovania týchto inštitúcií a podľa Martina Kanovského to treba spraviť citlivo.

„Musíme zohľadniť aj nejaké štátne priority, pretože Slovensko potrebuje financovať aj oblasti, kde nie je špičkový svetový výskum, ale Slovensko potrebuje základ. Napríklad učitelia, verejné zdravotníctvo a podobne,“ doplnil.

SRK žiada, aby v záujme stability, objektívnosti a transparentnosti financovania vysokých škôl ministerstvo implementovalo do svojej metodiky až konečné výsledky hodnotenia. Dovtedy žiadajú rektori zachovať doterajšiu metodiku prerozdeľovania financií.

Pre excelentné pracoviská chcú podporu z dodatočných prostriedkov alebo, aby pre ne vznikla samostatná kapitola v štátnom rozpočte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál