Na hlavný obsah

Rusko prišlo na Ukrajine o viac ako 100 000 vojakov, tvrdí Kyjev

Ale aj o tisícky obrnených vozidiel či tankov.

Rusko prišlo na Ukrajine o viac ako 100 000 vojakov, tvrdí Kyjev
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko od februárového vpádu na Ukrajinu prišlo už o viac ako 100 000 vojakov, 3 000 tankov a asi 6 000 ďalších obrnených vozidiel, tvrdí ukrajinský generálny štáb v štvrtkovom (22. 12.) rannom prehľade situácie na bojisku v 302. deň vojny.

Z armádneho komuniké nie je úplne jasné, či ide len o zabitých vojakov, alebo aj o straty zahŕňajúce zabitých, ťažko zranených a nezvestných vojakov, upozornila ruská redakcia BBC. Dodala, že iné odhady ruských strát bývajú skromnejšie.

BBC odhaduje, že ruská armáda a národná garda mohli na Ukrajine prísť o viac ako 20 000 zabitých mužov a celkové nenávratné straty Ruska môžu predstavovať minimálne 90 000 ľudí.

V grafike, sprevádzajúcej komuniké, sa píše o 100 400 „zlikvidovaných“ nepriateľoch, čo je o 660 viac ako predchádzajúci deň. Za posledných 24 hodín ukrajinskí vojaci tiež podľa armádneho velenia zničili jeden nepriateľský tank (celkovo 3 003), dve obrnené vozidlá (celkovo 5 981), šesť diel (celkovo 1 978), jeden raketomet (413), jedno lietadlo (283) a päť dronov (celkovo 1 693).

ISW: Veľké plány Ruska sa nenaplnia

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) poukazujú na ohlásený zámer Ruska zvýšiť veľkosť ozbrojených síl. Predpovedajú však, že tieto plány sa pravdepodobne nenaplnia.

„Minister obrany Sergej Šojgu povedal, že rozšírenie Severoatlantickej aliancie blízko ruských hraníc, vrátane želania Fínska a Švédska stať sa členmi Aliancie, vyžaduje správnu ruskú reakciu,“ uvádza správa.

Minister Šojgu navrhol tento týždeň zvýšiť veľkosť armády na 1,5 milióna vojakov, z toho 695 000 vojakov s profesionálnym kontraktom. „Je však veľmi nepravdepodobné, že Kremeľ vytvorí takú veľkú konvenčnú silu v časovom rámci relevantnom pre vojnu Ruska proti Ukrajine. Moskva nevedela plne doplniť brigády a pluky pred inváziou. Ani vybudovať novú divíziu, ktorej vznik oznámili už v roku 2020,“ upozornili experti.

ISW zdôraznil, že ruská ekonomika zažíva recesiu a jej zdroje sa po rozsiahlej invázii výrazne obmedzili. Po invázii z 24. februára sa tiež znížila výcviková kapacita aj preto, že do bojových akcií na Ukrajine nasadili výcvikové prvky a dôstojnícky zbor oslabili vojnové straty.

Ministrove návrhy tak môžu byť iba snahou upokojiť komunitu proruských vojenských blogerov, obviňujúcich Kremeľ z ľahkomyseľnosti pri vedení vojny. Taktiež nastavujú informačné podmienky pre budúce mobilizačné vlny.

Bieloruskí inštruktori

Podobne ako ISW aj britské ministerstvo obrany poukazuje na zapojenie bieloruských inštruktorov do výcviku tisícok nedávno mobilizovaných ruských záložníkov, čo pravdepodobne má čiastočne napraviť nedostatok ruských inštruktorov. Tých totiž nasadili na Ukrajine alebo sa už stali obeťami vojny.

Hoci Rusko a Bielorusko majú rozsiahlu vojenskú spoluprácu, výcvik mobilizovaných Rusov bieloruskými inštruktormi predstavuje obrátenie úloh. Bieloruské sily Rusko tradične považovalo za menej hodnotné ako ruské. Nasadenie Bielorusov v úlohe inštruktorov sa tak javí znakom vyčerpania síl v rámci ruského vojenského systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet