Na hlavný obsah

Symbolom Svetového dňa boja proti AIDS je červená stužka

Pripomíname si ho vo štvrtok.

Symbolom Svetového dňa boja proti AIDS je červená stužka
Na snímke nepálske ženy a deti zapaľujú sviečky v predvečer Svetového dňa boja proti AIDS v indickom Káthmandu. Foto: TASR/AP

Hlavným zameraním Svetového dňa boja proti AIDS je viac informovať verejnosť. A to najmä o spôsoboch šírenia vírusu imunitnej nedostatočnosti človeka (HIV).

Ten vyvoláva syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS). Jeho cieľom je tiež informovať o ochrane pred nákazou i o podpore prevencie. Svetový deň boja proti AIDS si pripomíname vo štvrtok (1. 12.).

Koncepcia Svetového dňa boja proti AIDS vznikla v roku 1988 na svetovom samite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie AIDS.

Odvtedy sa každý rok inštitúcie OSN, vlády a občianske spoločnosti vo svete podieľajú na kampani na témy súvisiace s AIDS. Symbolom tohto dňa je červená stužka.

Zapaľovanie sviečok do tvaru červenej stužky pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS v roku 2017 v Kalkate.
Zapaľovanie sviečok do tvaru červenej stužky pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS v roku 2017 v Kalkate.Foto: TASR/AP

Vírus HIV je stále jedným z hlavných globálnych problémov verejného zdravia a doteraz si vyžiadal približne 36,3 milióna životov. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej internetovej stránke.

Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS na Slovensku bolo od roku 1985 do júna 2021 registrovaných u občanov aj cudzincov spolu 1 337 prípadov infekcie HIV.

Z 1 104 prípadov sa vyskytla u 991 mužoch a 113 žien. U 132 osôb (119 mužov, 13 žien) prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenaných bolo 80 úmrtí ľudí s HIV (z toho 59 v štádiu AIDS).

Antiretrovírusová liečba

Vďaka nedávnym pokrokom v prístupe k antiretrovírusovej liečbe (ART) žijú teraz HIV pozitívni ľudia dlhšie a zdravšie. Okrem toho sa potvrdilo, že ART zabraňuje ďalšiemu prenosu HIV.

Účinná ART má za následok zníženie množstva vírusu v tele, čím sa výrazne znižuje riziko prenosu. Ak je HIV pozitívny partner na efektívnej ART, pravdepodobnosť prenosu infekcie na HIV – negatívneho partnera môže byť znížená až o 96 percent, uviedol ÚVZ SR.

Celosvetovo 75 percent z 38,4 milióna ľudí žijúcich s HIV v roku 2021 dostávalo ART.

Prístup k preventívnym zásahom je však v mnohých krajinách s nízkymi a strednými príjmami stále obmedzený.

Členovia mimovládnej organizácie vytvárajú zo zapálených sviečok červenú stuhu v indickom meste Ahmedabád.
Členovia mimovládnej organizácie vytvárajú zo zapálených sviečok červenú stuhu v indickom meste Ahmedabád.Foto: TASP/AP

Pokrok sa dosiahol aj v prevencii a eliminácii prenosu HIV z matky na dieťa a v udržiavaní života matiek. V roku 2021 dostávalo antiretrovírusové lieky 81 percent všetkých tehotných žien žijúcich s HIV, teda 1,1 milióna žien.

V roku 2015 bola Kuba prvou krajinou, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila za krajinu, ktorá eliminovala prenos HIV a syfilisu z matky na dieťa. Do konca roka 2021 bolo 15 krajín a území potvrdených za elimináciu prenosu HIV z matky na dieťa.

WHO vydala súbor normatívnych usmernení a poskytuje podporu krajinám pri formulovaní a realizácii politík a programov na zlepšenie a rozšírenie služieb prevencie, liečby, starostlivosti a podpory v súvislosti s HIV pre všetkých ľudí, ktorí to potrebujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet