Na hlavný obsah

V Británii štrajkuje 100 000 zdravotných sestier za vyššie platy

Ide o prvý takýto štrajk za celú existenciu ich odborov.

V Británii štrajkuje 100 000 zdravotných sestier za vyššie platy
Štrajk zdravotných sestier a iných zdravotníckych pracovníkov v Londýne. Foto: TASR/AP

V britskom štátnom zdravotníctve vo štvrtok (15. 12.) štrajkuje za zvýšenie platov približne 100 000 zdravotných sestier a iných zdravotníckych pracovníkov. Ide o prvý takýto protest na celoštátnej úrovni za 106 rokov existencie ich odborov.

Rokovania so štátnymi orgánmi sa zmenili na ostrý spor, pretože vláda zatiaľ nie je ochotná vypočuť požiadavky zdravotníckych pracovníkov a považuje ich za prehnané, uvádzajú britské médiá.

„Je to skutočne tragický deň. Je to tragický deň pre zdravotníctvo, tragický deň pre pacientov a tragický deň pre ľudí v tejto spoločnosti a pre naše národné zdravotníctvo,“ uviedla pre televíziu BBC Pat Cullenová, šéfka odborového zväzu zdravotníckeho personálu Royal College of Nursing (RCN).

K protestu sa pripojil aj zdravotnícky personál, ktorý neposkytuje bezodkladnú starostlivosť. To znamená, že oddelenia pohotovosti, chemoterapie alebo jednotky intenzívnej starostlivosti fungujú normálne.

Zdravotné sestry požadujú zvýšenie platov o 19 % a ich odbory tvrdia, že zvýšenie pod úrovňou inflácie znamená zhoršenie kvality starostlivosti. Podľa RCN je totiž ťažké zabezpečiť personál, ktorý by bol ochotný pracovať v súčasných podmienkach.

Odborová organizácia tiež uviedla, že za posledné desaťročie sa príjmy zdravotných sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov po zohľadnení inflácie reálne znižovali.

Plánujú aj ďalšie štrajky

Nemocnice a iné štátne zdravotnícke zariadenia, v ktorých bola situácia už aj tak zlá pre personálne problémy a pandémii covidu, preto čelia ďalšiemu tlaku v napätom predvianočnom období. Štrajk sa začal o 08.00 h miestneho času a potrvá do 20.00 h.

Odbory plánujú zorganizovať ďalší takýto jednodňový štrajk v utorok (20. 12.). Podľa RCN môžu plánované protesty odvolať, ak vláda začne so zdravotníckymi pracovníkmi seriózne rokovať.

Vláda však zatiaľ odmietla pristúpiť na požiadavky odborov. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že vláda plne akceptovala odporúčania nezávislej komisie pre revíziu platov, ktorá pôsobí v rámci britskej Národnej zdravotnej služby (NHS).

To znamená, že novokvalifikovaným sestrám sa zvýšili platy o 5,5 %, zatiaľ čo najmenej plateným zamestnancom, ako sú sanitári a upratovačky, sa podľa úradníkov ministerstva zvýšili platy až o 9,3 %.

Platy sestier

Nástupný plat zdravotnej sestry v Anglicku je niečo vyše 27 000 libier (vyše 31 000 eur) ročne. Asistenti, sanitári alebo upratovačky majú nižšie platy. Plat zdravotnej sestry so štvorročnou praxou sa blíži k 33 000 GBP (viac ako 38 000 eur) ročne.

Špecializované sestry, ktoré majú vyššiu kvalifikáciu a starajú sa napríklad o pacientov s rakovinou alebo cukrovkou, môžu zarobiť až 47 000 libier ročne (vyše 54 000 eur).

Najkvalifikovanejšia zdravotná sestra, ktorá je zároveň oprávnená poskytovať konzultácie, môže zarobiť až 55 000 libier (takmer 64 000 eeur) ročne. Zlomok tých, ktoré sú na vedúcich pozíciách, môže zarobiť až 100 000 libier (viac ako 116 000 eur) ročne.

Odborový zväz žiadal, aby sa platy zdravotníckych pracovníkov zvýšili v priemere o päť percent nad úroveň inflácie, ale už naznačil, že by prijal aj nižšiu ponuku. Keďže vláda trvá na tom, že štát si nemôže dovoliť požadované zvýšenie platov, rokovania medzi odbormi a vládou sa v pondelok (11. 12.) skončili neúspechom.

Britský premiér Rishi Sunak v stredu (14. 12.) uviedol, že vláda neustále rokuje so všetkými odborovými zväzmi, ktoré sú zapojené do sporov o platy.

Prvý celoštátny štrajk

Štrajk sa týka zdravotných sestier zo 76 nemocníc a zdravotných stredísk v celej Británii. Odhaduje sa, že vo štvrtok preto zrušili 70 000 návštev lekárov vrátane plánovaných zákrokov, informovala agentúra Reuters.

Ide o prvý takýto protest v britskom štátnom zdravotníctve, ktoré funguje od roku 1948, a prvý za 106 rokov existencie odborovej organizácie RCN. V roku 2019 sa síce podobný protest konal v Severnom Írsku, ale nikdy sa nekonal celoštátny protest.

Spojené kráľovstvo od jesene čelí vlne štrajkov aj v iných odvetviach. Napríklad zamestnanci železníc, britskej pošty a letísk štrajkujú za vyššie platy a lepšie pracovné podmienky.

Miera inflácie v Británii v októbri presiahla 11 %, čo je najvyššia hodnota od roku 1981. Ponuky na štvor- až päťpercentné zvýšenie miezd medzi zamestnancami preto často vedú k rozčarovaniu a sporom medzi odbormi a zamestnávateľmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet