Na hlavný obsah

Zimné počasie spojené s hustým snežením si v Japonsku vyžiadalo už 17 obetí

Mnohí zahynuli pri odpratávaní snehu zo striech svojich domov.

Zimné počasie spojené s hustým snežením si v Japonsku vyžiadalo už 17 obetí
Obyvatelia odhŕňajú sneh počas hustého sneženia v japonskom meste Nagaoka. Foto: TASR/AP

Už 17 obetí na životoch a vyše 90 ranených si dovedna v Japonsku vyžiadalo zimné počasie spojené s hustým snežením, ktoré sa vyskytlo na veľkej časti územia krajiny. Oznámila to v pondelok (26. 12.) japonská agentúra pre zvládanie požiarov a katastrof, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

V dôsledku príchodu studeného frontu na severe Japonska už od minulého týždňa husto sneží. V mnohých oblastiach na severovýchode krajiny už napadlo trikrát viac snehu, ako v tomto ročnom období zvykne.

Počas uplynulého sviatočného víkendu napadlo v Japonsku ešte viac snehu a počet obetí do pondelňajšieho rána stúpol na 17 a 93 ranených. Mnoho z obetí utrpelo zranenia alebo zahynulo, keď spadli pri odpratávaní snehu zo striech svojich domov. Alebo keď ich zasypal sneh, ktorý sa zošmykol zo strechy.

Miestni predstavitelia v regiónoch, ktoré extrémne zimné počasie zasiahlo, preto vyzvali občanov, aby si pri odpratávaní snehu dávali pozor a nerobili to sami.

Komplikácie v doprave

V dôsledku hustého sneženia tiež prerušili dodávky elektrickej energie do domácností na najsevernejšom z Japonských ostrovov – ostrove Hokkaido. V nedeľu (25. 12.) ráno tam bolo bez elektrickej energie asi 20 000 domácností, no jej dodávky sa podarilo počas dňa obnoviť.

Na diaľniciach tiež uviazli stovky áut. Na severe Japonska tiež zrušili desiatky letov a vlakových spojení. Aj tie sa z veľkej časti už podarilo obnoviť, uviedlo japonské ministerstvo dopravy.

V japonskej prefektúre Niigata uviedli niektorí výrobcovia koláčikov moči, že v dôsledku problémov s dopravou, sa im možno nepodarí doručiť tieto koláčiky včas. Podávajú sa v Japonsku počas novoročných osláv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet