Na hlavný obsah

Podozrivý zo zabitia siedmich ľudí v Kalifornii držal zbraň legálne

Motív jeho činu zatiaľ nie je jasný.

Podozrivý zo zabitia siedmich ľudí v Kalifornii držal zbraň legálne
Agenti FBI smerujú na miesto streľby na hubovej farme v severnej Kalifornii. Foto: TASR/AP

Muž (67) podozrivý zo zabitia štyroch ľudí na hubovej farme a troch ďalších v špedičnej firme na okraji kalifornského mesta Half Moon Bay legálne držal poloautomatickú zbraň. S obeťami mal predtým pracovný vzťah a cielil na konkrétnych ľudí, napísal v stredu (25. 1.) web stanice CNN.

Podozrivý menom Žao Čunli sa v súčasnosti nachádza vo väzbe. V stredu by sa mal postaviť pred súd, aby si vypočul obžalobu a povedal, či priznáva vinu, alebo nie.

Motív útoku zatiaľ vyšetrovatelia nepoznajú. Šerifka okresu San Mateo však incident opísala ako „násilný čin na pracovisku“. Žao podľa nej cielil na konkrétne osoby, hoci mal príležitosť ublížiť aj iným. Zástupca okresnej správy Dave Pine muža označil za „nespokojného zamestnanca“. Všetky obete boli buď kolegovia, alebo bývalí kolegovia podozrivého.

https://twitter.com/ReutersLegal/status/1618213719116234759

Žao Čunli má podľa amerických médií násilnú minulosť. V roku 2013 mu súd zakázal približovať sa k bývalému kolegovi z reštaurácie, ktorého údajne napadol a hrozil mu zabitím. Žaoov kolega vypovedal, že s ním vtedy býval v jednom byte v San Jose.

Žao podľa neho raz skoro ráno vošiel do jeho izby, zamkol dvere a dožadoval sa svojej výplaty. Spolubývajúci mu odvetil, nech si ju vyzdvihne v reštaurácii, načo ho Žao začal dusiť vankúšom. Muži sa krátko bili na posteli, kým sa Žao upokojil.

O dva dni neskôr sa však Žao údajne kolegovi vyhrážal „odrezaním hlavy“, ak sa nebude môcť vrátiť do práce, hoci jeho kolega nebol vedúcim a nemal právo rozhodovať o jeho zamestnaní, píše CNN.

Hromadná streľba na pracovisku s rovnakým počtom siedmich obetí sa stala pred dvoma mesiacmi aj na druhej strane USA, v štáte Virgínia. Manažér supermarketu Walmart krátko po konci otváracej doby začal paľbu z pištole na zamestnancov v oddychovej miestnosti. Potom zastrelil aj seba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet