Na hlavný obsah

Holcová o Kočnerovom telefonáte Kuciakovi: Dosť sme to zľahčovali a robili si z toho srandu

Teraz by situáciu vyhodnotila úplne inak.

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie v utorok 21. februára päť rokov. O samotnej kauze, ale aj o tom, ako čin ovplyvnil spoločnosť a jej vnímanie novinárov sa web RTVS.sk rozprával s českou investigatívnou novinárkou Pavlou Holcovou. Tvrdí, že vražda novinára zmenila pohľad spoločnosti len dočasne.

„Ján mi volal aj po tom, ako mu zavolal Marián Kočner a povedal mu, že naňho bude zbierať špinu,“ uviedla v rozhovore s tým, že situáciu vtedy brali na ľahkú váhu.

„My sme to dosť zľahčovali, robili sme si z toho srandu. Teraz by som to vlastne vyhodnotila úplne inak,“ vysvetlila.

Pozrite si celý rozhovor:

So slovenským kolegom sa zoznámila prostredníctvom telefonátu. Prvýkrát sa stretli až po tom, ako spolu spolupracovali na jednej z káuz.

Za päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa podľa investigatívnej novinárky zmenilo „všetko a nič“. Na rok-dva si, podľa nej, spoločnosť uvedomila rolu novinárov v spoločnosti. Potom však prišiel úpadok, ktorý pripisuje pravidelným útokom politikov na adresu žurnalistov.

„Opäť sa to obrátilo na to, že sme nepriatelia štátu a politikov otravujeme. Čo sa týka toho samotného, čo robíme, myslím si, že si mnohí veľmi tvrdo uvedomili, že nie sme schopní analyzovať riziká alebo vyhrážky, ktoré nám chodia tak, aby sme si mohli byť istí, že tú situáciu máme prečítanú a chápeme úplne správne,“ skonštatovala Holcová.

Pavla Holcová bola 17. februára hostkou relácie Silná zostava. RTVS ju venovala pamiatke Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Česká novinárka bude hostkou špeciálneho vydania diskusnej relácie Interview :24, ktorú spravodajská :24 odvysiela v utorok 21. februára o 17:30.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko