Na hlavný obsah

Je zodpovednosťou a záujmom Slovenska pomáhať Ukrajine, tvrdia traja najvyšší ústavní činitelia

Podporujú mierový plán prezidenta Zelenského.

Je zodpovednosťou a záujmom Slovenska pomáhať Ukrajine, tvrdia traja najvyšší ústavní činitelia
Účastníci sviečkového pochodu za mier na Ukrajine v Bratislave. Foto: TASR

Je zodpovednosťou, ale aj záujmom Slovenska pomáhať Ukrajine tak, aby sa ubránila a aby sa vojna nerozšírila ďalej. Pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajine to napísali traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) – v spoločnom vyhlásení.

„Spolu s našimi partnermi v Európskej únii a spojencami v Severoatlantickej aliancii rozhodne a jednotne stojíme na strane Ukrajiny a medzinárodného práva,“ dodali. Zároveň podporujú desaťbodový mierový plán prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajina sa podľa nich musí stať „opätovne zvrchovanou, musí plnohodnotne a nezávisle fungovať v rámci svojich medzinárodne uznaných hraníc, musí sa pevne ukotviť v integračnom procese do Európskej únie, a mať právo sa o svojom budúcom smerovaní rozhodovať samostatne“.

Rusko porušilo medzinárodné právo

Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN „brutálnou vojenskou agresiou porušila vlastné záväzky a prestala rešpektovať medzinárodné právo, ktorého jedným z pilierov je nedotknuteľnosť hraníc.“

„Nevyprovokovaná masívna vojenská agresia na území nášho suseda oživila tie najhoršie spomienky na vojnové konflikty, ktoré Európa prežila naposledy v 20. storočí,“ píšu v stanovisku.

Spomínajú na obdobie spred druhej svetovej vojny, keď „Česko-Slovensko zostalo v boji proti nacistickému zlu osamotené a bezbranné“.

Svetové mocnosti vtedy podľa slov Čaputovej, Kollára a Hegera podľahli omylu, že ustupovaním Hitlerovým územným požiadavkám zachránia mier v Európe. „Namiesto mieru však zožali dovtedy najväčší vojenský konflikt v dejinách ľudstva,“ uviedli.

Slovensko bude ďalej pomáhať Ukrajine

Od začiatku vojny Ukrajinci pri obrane svojej vlasti preukazujú „nesmiernu statočnosť a vytrvalo bránia svoju zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť“.

S nasadením vlastných životov odolávajú politickým predstavám, ktoré neuznávajú ukrajinský národ, popierajú jeho právo na sebaurčenie a právo rozhodovať o vlastnej budúcnosti, skonštatovali.

Vyjadrili tiež ľútosť nad tým, že vo vojne umierajú nevinní ľudia, a že osudy preživších vojna trvalo poznačila. Zároveň poďakovali všetkým, ktorí pomáhali a stále pomáhajú Ukrajine a jej občanom.

Naďalej odsudzujú Ruskom vyvolanú vojnu na Ukrajine. „Žiadna násilná zmena hraníc a vojenskou agresiou dosiahnuté vojenské zisky nemôžu byť medzinárodne akceptované,“ skonštatovali.

Slovensko bude podľa nich naďalej podporovať medzinárodné úsilie o stíhanie vojnových zločinov páchaných na Ukrajine. „Budeme pokračovať v poskytovaní politickej, diplomatickej, humanitárnej, ekonomickej, ale aj vojenskej podpory. Nepoľavíme ani v poskytovaní bezpečného útočiska vojnovým utečencom,“ píše sa v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet