Na hlavný obsah

NATO zamýšľa predĺžiť Stoltenbergovi mandát do apríla budúceho roka

Dôvodom majú byť jeho výnimočné úspechy.

NATO zamýšľa predĺžiť Stoltenbergovi mandát do apríla budúceho roka
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) má v úmysle predĺžiť mandát svojho existujúceho generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga do apríla budúceho roka. S odvolaním sa na vysokopostavených diplomatov to v nedeľu (12. 2.) uviedol nemecký denník Welt am Sonntag. Stoltenbergov mandát vyprší 30. septembra, vedenie NATO ho už raz predĺžilo.

Dôvodom plánovaného predĺženia, o ktorom majú formálne rozhodnúť na jar, sú Stoltenbergove „výnimočné úspechy, najmä v kontexte vojny na Ukrajine“. Ďalšieho pol roka bez zmeny vo vedení by tiež zabezpečilo „stabilitu v náročnom čase“.

Stoltenberg už skôr uviedol, že nemá v úmysle uchádzať sa o ďalší mandát. Túto pozíciu podľa agentúry DPA potvrdila aj jeho hovorkyňa.

Welt am Sonntag pripomína aj výhody, ktoré by predĺženie mandátu prinieslo Stoltenbergovi. Dalo by mu to príležitosť predsedať výročnému samitu NATO k 75. výročiu Aliancie, ktorý sa má konať vo Washingtone v apríli 2024.

Skúsený ekonóm a dlhoročný nórsky premiér Stoltenberg by sa podľa médií mohol uchádzať o post prezidenta Svetovej banky. Jej doterajšiemu šéfovi Davidovi Malpassovi sa končí funkčné obdobie v apríli budúceho roka, pripomína denník.

Medzi možnými záujemcami o funkciu generálneho tajomníka NATO sú španielsky premiér Pedro Sánchez alebo holandský premiér Mark Rutte, ktorých krajiny čakajú voľby v rokoch 2023 a 2024.

Sánchez má údajne dobré vzťahy s americkým prezidentom Joeom Bidenom, Rutteho zase podporuje francúzsky prezident Emmanuel Macron. Welt vymenuje ako horúceho kandidáta aj britského ministra obrany Bena Wallacea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet