Na hlavný obsah

Materská škola v Lábe ako prvá na Slovensku rozšíri svoje kapacity z plánu obnovy

Pri poslednom zápise musela množstvo detí odmietnuť.

Materská škola v Lábe ako prvá na Slovensku rozšíri svoje kapacity z plánu obnovy
Na snímke je materská škola v Lábe. Foto: RTVS

Materská škola v Lábe pri Malackách ako prvá na Slovensku rozšíri svoje kapacity z plánu obnovy. Pri poslednom zápise musela množstvo detí odmietnuť. Podobne sú na tom ďalšie zariadenia. Na dostavbu nových tried je vyčlenených 70 miliónov eur z plánu obnovy.

Materskú školu v Lábe navštevuje 89 detí. Štyri triedy má zaplnené do posledného možného miesta. Škôlke svitá na lepšie časy. Obec, ktorá je zriaďovateľom, využije peniaze z plánu obnovy na novú prístavbu.

„Do konca septembra by škôlka mohla stáť. Nebude ešte síce skolaudovaná, čiže detičky tam asi nebudú môcť hneď v septembri nastúpiť, ale verím v to, že postavená už bude. Navýši sa kapacita o 22 detí,“ informoval starosta obce Láb Štefan Fogl.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Prístavba vyrastie na úkor časti dvora škôlky. Materská škola v Lábe je prvou, ktorá rozšíri svoje kapacity z peňazí z plánu obnovy. Celkovo by malo do roku 2026 pribudnúť deväťtisíc miest pre deti.

„Už majú kompletne uzavreté svoje žiadosti so všetkými náležitosťami a ďalšie desiatky sú rozpracované. Výzva je otvorená do 30. júna 2026,“ uviedol poverený minister školstva Ján Horecký (nom. koalície).

Miesta chcú zaručiť zákonom

Poverená vláda chce miesta v škôlkach aj zákonom zaručiť a to pre štvorročné deti od roku 2024 a trojročné deti od roku 2025.

„Demografia hovorí o tom, že detí v tom veku v tých rokoch 25 a 24 ich bude trošku menej ako ich je dnes. To znamená, že aj reálne sa tie miesta v škôlke niektoré uvoľnia,“ podotkol Horecký.

Opozícia navrhuje, aby štát prispieval rodičom, ktorých deti sa do verejných škôlok nezmestia. Návrh prešiel v parlamente do druhého čítania.

„Podávame takúto pomocnú ruku aspoň na to prechodné obdobie, kým sa nedobudujú tie kapacity škôlok z plánu obnovy. Aby jednoducho tí rodičia, ktorých deti to miesto nedostanú dostali tento rodičovský príspevok,“ povedal poslanec národnej rady Erik Tomáš (nezaradený).

„Je treba prísť aj s návrhom ako to bude kryté. Štát ide tým správnym smerom. Investuje práve do infraštruktúry. To je to, čo rodičia potrebujú. Potrebujú mať miesto v škôlke,“ skonštatoval poverený premiér Eduard Heger.

Deti z materských škôl budú pokračovať vo vzdelávaní ďalej. Prestavby preto čakajú aj mnohé školy, vrátane základnej školy v Lábe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny