Na hlavný obsah

Politických strán namiesto spájania skôr pribúda. Vzniknúť má ešte deväť ďalších

Čas na zozbieranie podpisov majú do 2. júla.

Politických strán namiesto spájania skôr pribúda. Vzniknúť má ešte deväť ďalších
Ilustračná snímka budovy Národnej rady SR. Foto: RTVS

Politických strán miesto spájania skôr pribúda. Ministerstvo vnútra zaznamenalo viaceré žiadosti o založenie nových subjektov. Strany postupne začínajú zbierať podpisy. Čas sa im kráti, keďže predčasné voľby budú do 30. septembra. Kandidátky musia predložiť do 2. júla 2023.

Mikuláš Dzurinda ohlásil zbieranie podpisov pod novú stranu Modrí – Európske Slovensko. Okrem subjektu expremiéra vznikne zrejme ďalších deväť strán. Na to, aby mohli vzniknúť, potrebujú vyzbierať od občanov minimálne 10-tisíc podpisov.

„Okrem toho predkladajú návrh stanov, aby mohla byť politická strana aktívna vo voľbách, tak musí mať do času, do kedy sa predkladajú kandidátne listiny aj zvolené svoje orgány a štatutárneho zástupcu,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Na Slovensku funguje vyše 160 politických strán a hnutí. Z toho viac ako 90 je v likvidácii. Podľa politológa mnoho strán vzniká nie pre potrebu nového subjektu v záujme voliča, ale skôr pre ambície ich lídrov.

Pozrite si celú reportáž zo Správ RTVS o 19.00 h redaktorky Barbory Bodákovej:

„Videli sme napríklad pani Nicholsonovú, veď to je jedno Jablko, jeden človek, nikto iný a vyzerá to tak, že politická strana je v tomto momente nie cieľom, ale len prostriedkom ako naplniť svoje vlastné osobné ambície,“ uviedol politológ Radoslav Štefančík.

Napriek tomu mnohé novovznikajúce strany tvrdia, že sa chcú spájať. Podľa politológa Jozefa Lenča k veľkému spojeniu strán do jednej volebnej koalície či veľkej spoločnej kandidátky do volieb nepríde.

Novovznikajúce strany, ale aj tie, ktoré sa chcú pospájať, majú čas na založenie do 2. júla, dokedy musia byť predložené kandidátky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko