Na hlavný obsah

Exprezident Trump si pred súdom vypočul obvinenia: Trvá na svojej nevine

Obžaloba obsahuje 34 trestných činov, ktorých sa mal dopustiť.

Exprezident Trump si pred súdom vypočul obvinenia: Trvá na svojej nevine
Exprezident USA Donald Trump na súde. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v utorok (4. 4.) na súde v New Yorku vyhlásil, že sa necíti vinný, keď ho oboznámili s obvineniami spojenými s kauzou platieb pre údajné milenky pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

Súd zároveň zverejnil obžalobu, ktorá obsahuje 34 prípadov falšovania podnikateľských záznamov s klasifikáciou trestného činu. Sudca Juan Merchan ohlásil ďalšie pojednávanie v decembri a napomenul Trumpa v súvislosti s jeho vyjadreniami na adresu účastníkov procesu.

Trump sa minulý týždeň stal prvým exprezidentom USA obvineným v trestnej kauze, keď veľká porota na Manhattane skonštatovala, že prokuratúra má pre svoj postup dostatok dôkazov.

Obvinenia pramenia z kauzy „platieb za mlčanie“ dvoch žien, ktoré tvrdia, že mali s Trumpom v minulosti nemanželský pomer. Pornoherečka Stormy Daniels a modelka Karen McDougalová dostali od Trumpových spojencov tesne pred prezidentskými voľbami celkovo 280-tisíc dolárov (257-tisíc eur).

Prokuratúra v utorok oznámila, že obvinenia sa dotýkajú aj tretieho takéhoto prípadu, ktorý zahŕňa niekdajšieho vrátnika z mrakodrapu Trump Tower. Trump pritom čelí podozreniu, že ich sám financoval, načo transakcie zamaskoval ako „právne výdavky“.

Jeho bývalého právnika Michaela Cohena, ktorý je jedným z hlavných aktérov kauzy, v tejto súvislosti pred niekoľkými rokmi odsúdili. Trump vinu odmieta a označuje svoje stíhanie za „hon na čarodejnice“.

Na súde v utorok strávil asi dve hodiny. Najskôr sa vydal do rúk newyorských úradov a absolvoval procedúru spojenú so zatknutím, vrátane odobratia odtlačkov prstov. Následne predstúpil pred sudcu Merchana, ktorého v posledných dňoch napáda ako zaujatého.

Počas návštevy súdu exprezident nehovoril s médiami, pri krátkom súdnom pojednávaní urobili iba niekoľko fotografií.

Čo Trumpa teraz čaká?

Falšovanie podnikateľských záznamov sa podľa amerických médií bežne klasifikuje ako priestupok. Môže však prejsť do roviny trestného činu, keď sa podarí preukázať, že jeho účelom bolo zakrytie iného zločinu.

Prokuratúra obvinenia spája s porušením newyorských volebných pravidiel a federálnych pravidiel o financovaní volebnej kampane. Viacerí komentátori v uplynulých dňoch uvádzali, že prokuratúra pred sebou rozhodne nemá jednoduchú úlohu a že prípad má množstvo slabín.

Spravodajská spoločnosť BBC poznamenala, že s obvineniami označovanými v americkej terminológii ako „felony“, ktorým bývalá hlava štátu čelí, sa spájajú tresty odňatia slobody na rok a viac. Pre Trumpa by v prípade odsúdenia pravdepodobne bolo poľahčujúcou okolnosťou, že ho doteraz nikdy netrestali.

Keďže obvinený odmietol vinu aj na súde, konanie teraz prejde do fázy, keď sa obhajoba bude môcť podrobne oboznámiť nielen s obvineniami, ale aj s dôkazným materiálom.

Očakáva sa, že Trumpov tím potom bude proces rôznymi cestami naťahovať. Okrem iného požiada o zamietnutie obžaloby bez hlavného pojednávania. To by prípadne nasledovalo až o niekoľko mesiacov.

Ďalšie pojednávanie

Sudca Merchan naplánoval ďalšie pojednávanie na 4. decembra. V tejto fáze nevydal nariadenie obmedzujúce verejné vyjadrenia zúčastnených ohľadom súdneho procesu, varoval však Trumpa pred vyhláseniami, ktoré by mohli zvýšiť riziko nepokojov.

Taktiež podľa agentúry AP obvinenému povedal, že ho môžu zo súdnej siene vykázať, ak bude svojím správaním proces narúšať.

Prokuratúra sa sudcovi sťažovala na možný dosah „výhražných“ vyjadrení obvineného, uvádza NBC News. Exprezident v poslednom čase opakovane útočí na manhattanského prokurátora Alvina Bragga a nanovo aj na samotného Merchana.

Jeho spojenci vrátane jeho dvoch dospelých synov po novom začali na sociálnych sieťach šíriť fotografiu Merchanovej dcéry v rámci snahy spochybniť sudcovu dôveryhodnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet