Na hlavný obsah

Odborári volajú po zrušení mimoriadnej situácie v súvislosti s covidom. Obmedzuje aj právo na štrajk

Navrhujú návrat do normálu.

Odborári volajú po zrušení mimoriadnej situácie v súvislosti s covidom. Obmedzuje aj právo na štrajk
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O povinnom čerpaní dovolenky by sa zamestnanci mohli dozvedieť skôr. Rovnako by sa mohli skrátiť niektoré lehoty na rozhodovanie štátnych orgánov. Odborári v pondelok (3. 4.) na rokovaní tripartity navrhli zrušenie mimoriadnej situácie súvisiacej s covidom.

Za bežných okolností musí firma zamestnancovi dať vedieť dva týždne dopredu, keď ide nariadiť povinné čerpanie dovolenky. V mimoriadnej situácii túto lehotu skrátili na dva dni. Obmedzili napríklad aj právo na štrajk. Návrat do normálu navrhujú odborári.

„V súčasnosti sú už úplne zbytočné opatrenia, ktoré je potrebné vypnúť, a ktoré len zbytočne komplikujú vzťah zamestnanca a zamestnávateľa,“ tvrdí prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Predtým, ako bude môcť štát mimoriadnu situáciu v súvislosti s covidom zrušiť, bude potrebné ešte zabezpečiť, aby rezort zdravotníctva vedel v prípade potreby rýchlo nakupovať a distribuovať lieky.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Potom by ten horizont, kedy by sa mimoriadna situácia v súvislosti s covidom dala vypnúť, bol niekedy začiatkom leta,“ skonštatoval poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Pokuty aj vydávanie posudkov

Od budúceho mesiaca by sa mohli napríklad zaviesť lehoty do ktorých musia štátne orgány vydávať posudky na vyplácanie príspevkov pre ťažko zdravotne postihnuté osoby.

„Budú normálne 60 dní, tak ako tam bola správna lehota. Doteraz tie lehoty neboli preto, lebo počas covidu vlastne niektoré zdravotné posúdenie bez toho človeka ani nebolo možné. Bolo to komplikované pre normálnych lekárov, posudkových lekárov,“ hovorí Krajniak.

Zástupcovia zamestnávateľov majú vypracovať ďalšie návrhy, pri ktorých by sa mohli obmedzenia zrušiť.

„Takisto pokuty. Vnímame stále za veľmi neprimerané výšky pokút v prípade nelegálneho zamestnávania alebo zamestnávania cudzincov. Častokrát zamestnávateľ môže dôjsť k omylu alebo je uvedený do omylu samotným zamestnancom a tie pokuty identifikovali ako príliš vysoké,“ hovorí prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský.

Na Slovensku vyhlásili aj mimoriadna situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Tá však vzhľadom na neistý vývoj bude musieť podľa sociálnych partnerov pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko