Na hlavný obsah

Povereného ministra Naďa na Ukrajine vyznamenali medailou tamojšieho šéfa rezortu obrany

Vyznamenanie dostal za podporu Ukrajiny v boji proti Rusku.

Povereného ministra Naďa na Ukrajine vyznamenali medailou tamojšieho šéfa rezortu obrany
Na snímke zľava ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov a slovenský poverený minister obrany Jaroslav Naď. Foto: Ministerstvo obrany SR

Poverený minister obrany Jaroslav Naď si počas svojej zahraničnej cesty na Ukrajinu prevzal od tamojšieho ministra obrany Oleksija Reznikova medailu ministra obrany Ukrajiny.

Vyznamenanie dostal za rozsiahlu podporu východného suseda Slovenska v boji proti nevyprovokovanej ruskej agresii. Taktiež za konštruktívnu spoluprácu a budovanie a rozvoj vzťahov v oblasti obrany.

„Toto ocenenie patrí všetkým, ktorí majú zásluhy na množstve životov na Ukrajine. Tie sa nám dobrými a včasnými rozhodnutiami podarilo zachrániť. Bez podpory kolegov vo vláde, a správneho zahranično-politického nastavenia, by boli škody na Ukrajine omnoho väčšie,“ poďakoval Naď.

Dodal, že je vďačný za možnosť opäť navštíviť ukrajinských priateľov, vidieť ich tváre a odhodlanie vybojovať si slobodu. „Je to neuveriteľné, no až keď človek navštívi tieto miesta, uvedomí si, ako blízko k našim hraniciam je ľudské utrpenie, deštrukcia a teror, ktoré za sebou zanecháva ruská armáda,“ povedal Naď.

Slovenská delegácia na Ukrajine

Delegácia na čele s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom sa stretla aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom a predsedom Národnej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom.

V rámci programu tiež delegácia vzdala úctu ukrajinským obetiam masakry v meste Buča na predmestí Kyjeva, ku ktorej došlo v marci minulého roku. Naď sa oboznámil aj so skúsenosťami ukrajinských ozbrojených síl so slovenskou technikou nasadenou v boji. Vrátane húfnic Zuzana 2, ktoré Slovensko dodalo na Ukrajinu na základe komerčného kontraktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko