Na hlavný obsah

Projekt novej nemocnice v Martine je rizikovejší ako Rázsochy, priznáva sekcia plánu obnovy

Ak sa nepodarí, neexistuje plán B.

Projekt novej nemocnice v Martine je rizikovejší ako Rázsochy, priznáva sekcia plánu obnovy
Na archívnej snímke kameň a kladivá pripravené na oficiálny akt poklepania základného kameňa novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine. Foto: TASR

Výstavba novej univerzitnej nemocnice v Martine je rizikový projekt, priznáva to sekcia plánu obnovy pri úrade vlády. Požadovaná úroveň odovzdania je totiž vyššia ako pri bratislavských Rázsochách.

Kým nemocnicu v Bratislave musia do júna 2026 dokončiť do verzie hrubej stavby, martinské zariadenie musia dokončiť kompletne a pripraviť na príchod pacienta. V semafore investičných projektov plánu obnovy je však na tom stále dobre.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Rizikový – tak projekt výstavby novej martinskej nemocnice nazýva riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková. Európska komisia totiž od Slovenska žiada 1 600 lôžok. Z nich musí byť 600 vo verzii Full Fit-Out, teda v kompletne dokončenom stave vhodnom na príchod pacienta.

„Jediná nemocnica, ktorú máme šancu do takejto výstavby dopracovať, je univerzitná nemocnica v Martine. Práve preto je to v súčasnosti najrizikovejší projekt plánu obnovy, lebo tam nemáme alternatívy,“ vysvetlila Vašáková.

Predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽANO) tvrdí, že od začiatku bol plán ambiciózny. „Postaviť nemocnicu do poslednej kľučky so všetkým prístrojovým vybavením do 30. júna je nerealizovateľné. V každom prípade, vláda sa rozhodla ísť týmto smerom. Iné alternatívy, ktoré vtedy boli na stole, sa zmietli,“ dodal Krajčí.

Odovzdať ju majú v máji

V semafore plánu obnovy je na tom projekt stále dobre. Mierne mešká iba zmluva so zhotoviteľom stavby. Odovzdať ju majú v máji. Šéfka zdravotníctva žilinského kraja Silvia Pekarčíková hovorí, že verejné obstarávanie sa už chýli ku koncu. „Ukončenie verejného obstarávania by malo byť 12. mája. Verím tomu, že to bude. Viem, že na všetkých krokoch a úrovniach sa pracuje, projekt ide svojím životom tak, ako má,“ skonštatovala.

Projekt má šancu termíny stihnúť, ten bratislavský však výrazne mešká. Štát zlyhania nepripúšťa. „Čo sa týka Rázsoch, ide o koncovú a dôležitú nemocnicu, ktorú potrebujeme. Stále je tu veľká šanca, že to zafinancujeme z plánu obnovy a tej by sme sa mali držať. Sú to veľmi dobré zdroje, ktoré na to použijeme,“ povedal poverený premiér Eduard Heger.

Riaditeľ INEKO Dušan Zachar hovorí, že v prípade neúspechu sa nevylučuje, aby veľkú koncovú nemocnicu postavil štát z vlastného vrecka. „Všetky vlády by museli fungovať súčinne počas možno dvoch až troch volebných období. Každý rok by museli vyčleniť desiatky až stovky miliónov eur na túto stavbu,“ vysvetlil.

Výmenou za 600 miliónov eur z plánu obnovy je dokončenie oboch zariadení – hrubej stavby Rázsoch a kompletnej nemocnice v Martine – do druhého štvrťroka 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika