Na hlavný obsah

Slovenský med označujú ako tekuté zlato. Jeho bezkonkurenčnú kvalitu predstavili v zahraničí aj doma

Predstavili ho aj na prvých Včelárskych slávnostiach.

Slovenský med označujú ako tekuté zlato. Jeho bezkonkurenčnú kvalitu predstavili v zahraničí aj doma
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nie nadarmo sa slovenskému medu hovorí tekuté zlato. Opakovane ho oceňujú doma aj v zahraničí pre kvalitu, ktorá nemá konkurenciu. Domáci med a výrobky z neho predstavili na prvých Včelárskych slávnostiach v Nitrianskom poľnohospodárskom múzeu.

Slovenský med hviezdil v lete na najprestížnejšej svetovej súťaži v tureckom Istanbule. Naši včelári si odtiaľ odniesli 28 medailí – najviac zo všetkých krajín. Za úspechom sú príroda, poctivé remeslo aj prísne hygienické kritériá.

„Naša norma napríklad z pohľadu vody v mede je striktnejšia ako európska norma neobsahuje žiadne chemikálie, žiadne reziduá antibiotík,“ uviedol včelár a spoluorganizátor Včelárskych slávností Rudolf Kortusz.

Na prvé Včelárske slávnosti sa pozrela aj redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Existujú stovky druhov a chutí – šampiónmi sú aj výrobky z neho. „Slovensko je líder v medovine- má najviac ocenení z medzinárodných, svetových súťaží. Neviem o žiadnej krajine, ktorá by bola lepšia ako je Slovensko,“ skonštatoval predseda Nitrianskeho zväzu včelárov Jozef Čápek.

Pre obsah enzýmov a vitamínov je med superpotravinou. Poctivý však pod sedem eur nenájdeme. Lacný med môže byť skôr roztok zmiešaný s cukrom – na pohľad, chuť či vôňu to ťažko rozoznať. Istota je kupovať priamo od včelára.

„Je na to taký trik, keď si otvoríte doma med. Chytíte za lyžičku medu, dáte do studenej vody, ak sa vám roztopí, je to nekvalitný med, Ak zostane kryštalizácia dole, tak to znamená, že je to poctivý domáci med,“ vysvetlil jeden zo včelárov z Banskej Štiavnice.

„Veľmi zaujímavý je pohánkový med, ktorý pre časť ľudí je doslova odpudivý. Veľa ľudí ho identifikuje ako chuť hnoja,“ uviedol Kortusz.

Záujem o včelárstvo stúpa

Záujem o včelárstvo každým rokom stúpa. Práve podujatia ako Včelárske slávnosti približujú rôznymi prednáškami a živými ukážkami celý kolobeh- od života včely až po med.

„Cieľom tohto podujatia je jednak propagovať remeslo, včely ako opeľovačov a v neposlednom rade chceme spropagovať aj náš včelársky skanzen,“ dodal vedúci Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre Vladimír Koppan.

Nitriansky skanzen, na Slovensku jedinečný, roky pustne. S miestnymi včelármi zbierajú peniaze na jeho obnovu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko