Na hlavný obsah

Zväz pekárov varuje ľudí, aby nekupovali výrobky od domácich výrobcov

Takýchto výrobcov považujú pekári za nelegálnych.

Zväz pekárov varuje ľudí, aby nekupovali výrobky od domácich výrobcov
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Pekári pred Veľkou nocou upozorňujú ľudí, aby zvážili nákup zákuskov a drobného pečiva od amatérskych výrobcov z domácností. Tvrdia, že ich výroba nie je legálna. Zväz cukrárov upozorňuje, že podmienky ich výroby a skladovania nevie nikto skontrolovať.

Druhá strana sa bráni. Slováci vraj ich domáce výrobky cielene vyhľadávajú, pretože do nich nedávajú konzervačné látky a napríklad namiesto margarínu používajú maslo.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venoval redaktor RTVS Marián Kukelka:

Milan Lapšanský zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje, že profesionálne prevádzky si prísne vyberajú suroviny, z ktorých vyrábajú zákusky a pravidelne ich kontrolujú štátne orgány.

„Zároveň dodržujú všetky hygienické postupy a normy a aj preto sa možno niekedy zdajú ich výrobky drahšie. Najmä na internete sa čoraz viac rozširuje predaj výrobkov, vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky,“ dodal Lapšanský.

Víťaz súťaže amatérskych cukrárov Pečie celé Slovensko Miroslav Macuľa vysvetľuje, že po domácich výrobkoch je medzi ľuďmi veľký záujem. Zároveň je presvedčený, že ich výrobky sú kvalitné.

„Robia to hlavne pre potešenie. Ľuďom väčšinou tie kupované zákusky moc nechutia. Ja si myslím, že každý, kto pečie doma, pečie tak, ako keby piekol pre seba. Nemôže si dovoliť použiť margaríny namiesto masla alebo nekvalitné suroviny,“ skonštatoval.

Predajca zákuskov sa musí registrovať

Podľa zákona musí byť výrobca a predajca zákuskov a koláčov registrovaný ako potravinárska prevádzka.

„Pokiaľ si zákazník, či už cez internet, alebo osobne na mieste objednáva zákusky, koláče, mal by sa producenta, cukrára, pekára opýtať, či je zaregistrovaný a či splnil všetky podmienky pre produkciu takýchto potravín,“ vysvetlil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš:

Lekári a odborníci na výživu pripomínajú, že profesionálny výrobcovia musia na obale uviesť zloženie, čo je pre zákazníka výhoda.

„Keď kúpime amatérsky vyrobený výrobok, nevieme o ňom nič, je to istá nevýhoda. Neznamená to automaticky, že ten po domácky vyrobený pekárenský výrobok musí byť nutrične menej kvalitný, ale nevieme o ňom nič, pokým sa nedozvieme, z akých surovín a v akých pomeroch sa pripravil,“ uviedol Peter Minárik z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Amatérski cukrári však podľa odborníka vedia pružnejšie reagovať zmenou receptúry na aktuálne trendy či zdravotné požiadavky svojich zákazníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika