Na hlavný obsah

Čína a Rusko ostro kritizovali spoločné vyhlásenie krajín G7

Podľa Pekingu sa miešajú do vnútorných záležitostí Číny,.

Čína a Rusko ostro kritizovali spoločné vyhlásenie krajín G7
Zľava: predseda Európskej rady Charles Michel, talianska premiérka Giorgia Meloniová, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Fumio Kishida, americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak a Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: Profimedia

Čína sa ostro vymedzila proti spoločnému vyhláseniu lídrov skupiny veľkých ekonomík G7 v Hirošime. Podľa Pekingu sa miešajú do vnútorných záležitostí Číny, vrátane otázky Taiwanu.

Podľa agentúry Reuters čínska diplomacia dala svoj nesúhlas s vyhlásením najavo Japonsku, ktoré samit organizuje.

Podobne výstup G7 kritizoval tiež ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa neho majú rozhodnutia prijaté na samite za cieľ „dvojité obmedzenie vplyvu“ Ruska a Číny.

Čína by podľa vyhlásenia G7 z Hirošimy mala na Rusko naliehať, aby „zastavilo svoju vojenskú agresiu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny“.

Spojené štáty, Kanada, Japonsko a štyria európski členovia tiež uvádzajú, že nechcú svojou politikou Čínu poškodiť, vyjadrujú ale tiež nesúhlas s „akýmikoľvek jednostrannými pokusmi zmeniť silou alebo nátlakom status quo“ v juhovýchodnej Ázii, čo je odkaz predovšetkým na čínske nároky na Taiwan.

K širšej otázke vzťahov s Pekingom lídri G7 uvádzajú, že sú „pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy“.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti.

Čína hovorí, že sa miešajú do jej vnútorných záležitostí

Čínska diplomacia uviedla, že s vyhlásením lídrov G7 dôrazne nesúhlasí. Lídri G7 podľa Pekingu v dokumente ignorujú čínske obavy a na Čínu útočia a miešajú sa do jej vnútorných záležitostí.

Aj šéf ruskej diplomacie Lavrov vyhlásenie označil za protiruské a protičínske s tým, že cieľom prijatých rozhodnutí je zároveň obmedziť vplyv Ruska aj Číny. Zopakoval tiež tvrdenie, že Západ využíva Ukrajinu ako nástroj na docielenie strategickej porážky Ruska, píše Reuters.

Spojené štáty a ich spojenci to odmietajú a tvrdia, že pomáhajú Ukrajine brániť sa proti nelegálnej vojne.

„Úlohu stanovili nahlas a otvorene – poraziť Rusko na bojisku, ale nezastaviť sa pri tom, ale eliminovať ich ako geopolitického konkurenta,“ povedal Lavrov. Vyhlásil tiež, že Západ sa usiluje o to, aby ďalšie krajiny prerušili s Ruskom obchodné vzťahy, a dodal, že Moskva má mnoho spojencov.

Lídri G7 v sobotňajšom (20. 5.) vyhlásení zopakovali, že budú Ukrajinu podporovať tak dlho, ako bude potrebné na dosiahnutie spravodlivého a trvalého mieru. V piatkovom (19. 5.) vyhlásení tiež sľúbili posilniť ekonomické sankcie proti Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet