Na hlavný obsah

Druhý deň MS v kocke: Demolátori zo Švajčiarska a prvé tri body Slovákov

Druhý deň majstrovstiev sveta v hokeji ponúkol šesť zápasov.

Druhý deň MS v kocke: Demolátori zo Švajčiarska a prvé tri body Slovákov
Matúš Sukeľ pred lotyšským brankárom. Foto: TASR

Po otváracom dni sa už v sobotu (13.5.) zarezávalo v Tampere a Rige naplno. Návštevníci fínskej i lotyšskej skupiny si mohli vychutnať celkovo šesť zápasov. Tesne pred poludním odštartovali hokejový deň súboje Francúzska proti Rakúsku a Švajčiarska proti Slovinsku. 

Celkovo 7 627 divákov v Nokia Arene veľa dôvodov na radosť nemalo, veď po zásahu Bozona z 20. minúty sa na druhý gól čakalo až do predposlednej dekády. Raffl vtedy vyrovnal na 1:1 a keď Francúzi pred koncom riadnej hracej doby trestuhodne zahodili možnosť rozhodnúť v početnej výhode o dvoch mužov, bolo jasné, že sa bude predlžovať. Po 39 sekundách ukončil rakúske oslabovkové trápenie Chakiachvili.

France’s Sacha Treille, centre, celebrates after scoring his side’s second goal during the group A match between France and Austria at the ice hockey world championship in Tampere, Finland, Saturday, May 13, 2023. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Podstatne zaujímavejšie dianie sme sledovali o čosi južnejšie – v Rige – kde vyzvali Švajčiari Slovincov. Helvéti súpera totálne zdemolovali a vyhrali 7:0, o čo sa vo veľkej miere zapríčinil trojbodový Denis Malgin (2+1). 

Nino Niederreiter of Switzerland, front, celebrates a goal with teammates during the group B match between Switzerland and Slovenia at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Saturday, May 13, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)

Išlo sa na ďalšie zápasy. V Tampere hostili Maďari Dánov a bolo jasné, komu budú fandiť početní fínski severania. Zápas sa vyvíjal z ich pohľadu dobre, po dvoch zásasoch Ehlersa viedli Dáni v presnej polovici zápasu už 2:0. Potom však Bence Bálisz, Slovákom dobre známy z extraligovej Újbudy, zatiahol roletu a keď v 47. minúte znížil Sofron, Dáni sa o výsledok začali strachovať. Zápas napokon rozhodla brejková situácia a švih Poulsena. Maďarsko – Dánsko 1:3.

Denmark’s Federik Storm, centre, and Denmark’s Patrick Russell, right, battle for the puck with Hungary’s Krisztian Nagy, second from right, during the group A match between Hungary and Denmark at the ice hockey world championship in Tampere, Finland, Saturday, May 13, 2023. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Kto chcel vidieť hokejovú exotiku, ten nemohol popoludní chýbať v lotyšskej Riga Arene. Kazachstan tam bojoval o prvé body na turnaji proti Nórsku. Aj keď tento zápas často pripomínal rybníkové zápolenie prípravkárov, priniesol dovedna sedem gólov.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Skoro šiestim miliónom severanov pri televíznych obrazovkách napokon ostali oči pre plač. V zápase viedli už 3:1, Kazachom však napokon podľahli 3:4 po samostatných nájazdoch. 

Goalie Henrik Haukeland of Norway, right, fights for a puck with Arkadi Shestakov of Kazakhstan during the group B match between Norway and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Saturday, May 13, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)

Čerešnička na záver prišla v podaní večerných zápasov. V oboch sa totiž predstavili domáce celky. Na naše šťastie sa však lotyšská eufória nekonala.

Na chodbách sa ešte dávkoval pop corn a Slováci už viedli. Smirnovs ostal v bufete a nezastavil Cehlárikovu zadovku, čo využil v 44. sekunde Sukeľ. V 37. minúte však chyboval aj Okuliar.

Ponúkol samostatný únik Abolsovi, ktorý to poslal Škorvánkovi ponad lapačku až do siete. Zápas sa lámal desať minút pred koncom, vypadnutý puk do siete dotlačil Hrivík. V závere ešte Lotyši tlačili, ale neúspešne. Slovensko si do tabuľky pripísalo prvé tri body.

V Tampere chceli Fíni napraviť svoje včerajšie zaváhanie a Nemcov plánovali zdolať. Lenže také jednoznačné to vôbec nebolo. Keď skórovalo Fínsko, Nemecko vyrovnalo. Keď skórovalo Nemecko, vyrovnalo zasa Fínsko. Takto sa zápas preklápal až do 54. minúty. Fínske víťazstvo 4:3 vtedy spečatil strelou z dorážky Lehtonen. 

Finland’s Sakari Manninen, centre, celebrates after scoring his side’s third goal during the group A match between Germany and Finland at the ice hockey world championship in Tampere, Finland, Saturday, May 13, 2023. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport