Na hlavný obsah

Zomrela rokenrolová legenda Tina Turner (†83)

Dlhodobo mala vážne zdravotné problémy.

Zomrela rokenrolová legenda Tina Turner (†83)
Na snímke speváčka Tina Turner. Foto: ČTK / AP / Pat Johnson

Vo veku 83 rokov zomrela v stredu vo Švajčiarsku rocková speváčka amerického pôvodu Tina Turner. Stala sa jednou z najúspešnejších speváčok všetkých čias. Zomrela pokojne po dlhej chorobe doma v meste Küsnacht blízko Zürichu. Informovala o tom jej hovorkyňa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Umelkyňa sa preslávila hitmi What’s Love Got to Do with It, The Best, We Don’t Need Another Hero alebo Typical Male.

Tina Turner začala kariéru v 50. rokoch minulého storočia počas prvých rokov rokenrolu a neskôr sa stala typickým zjavom hudobnej stanice MTV.

Vo videu k piesni „What’s Love Got to Do with It“, ktorá bodovala v hitparádach, bola stelesnením štýlu 80. rokov – kráčala ulicami New Yorku s ježatými blond vlasmi, v minisukni a topánkach s ihličkovými podpätkami. Mala cit pre hudobné experimentovanie a balady s úprimnými textami.

Postupom času dostala prezývku kráľovná rocku a v 80. rokoch získala šesť zo svojich ôsmich hudobných cien Grammy. V tomto desaťročí mala vyše desať piesní v hitparáde TOP 40, napríklad „Typical Male“, „The Best“, „Private Dancer“ a „Better Be Good to Me“, v roku 1988 v brazílskom Riu de Janeiro prilákala 180.000 ľudí na svoj koncert a tak sa stal najväčším koncertom s jedným účinkujúcim.

V tom čase už bolo minulosťou jej manželstvo s gitaristom Ikeom Turnerom, ktorý bol alkoholovo a drogovo závislý. K Tine sa správala agresívne a fyzicky ju napádal. Predtým tvorili spevácke duo Ike & Tina Turner, ktoré vzniklo po ich svadbe v roku 1958. Manželstvo sa skončilo rozvodom v roku 1976.

V roku 1991 ich oboch uviedli do Rokenrollovej siene slávy. Po Tine Tuner zostal manžel Erwin Bach, ktorého si vzala v roku 2013, a dvaja Ikeovi synovia, ktorých si adoptovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet