Na hlavný obsah

Djokovič vybojoval na Roland Garros svoj rekordný 23. grandslamový titul

Zároveň sa stal prvým mužom, ktorý vyhral každý grandslamový turnaj minimálne trikrát.

Djokovič vybojoval na Roland Garros svoj rekordný 23. grandslamový titul
Srbský tenista Novak Djokovič triumfoval na Roland Garros už po tretí raz. Foto: TASR/AP

Novak Djokovič sa na čele historických tabuliek osamostatnil od Španiela Rafaela Nadala, ktorý má na konte 22 trofejí z podujatí veľkej štvorky. Štrnásťnásobný šampión Roland Garros nemohol na parížskej antuke obhajovať titul pre zranenie bedrového kĺbu. Djokovič je prvý muž v histórii, ktorý vyhral každý grandslamový turnaj minimálne trikrát.

Ruudovi to nevyšlo ani do tretice

Vďaka nedeľňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 2,3 milióna eur pred zdanením a do rebríčka ATP si pripíše 2000 bodov. Ruud neuspel ani vo svojom treťom grandslamovom finále. Vlani v dueli o titul na Roland Garros prehral v troch setoch s Nadalom. Na minuloročnom US Open nestačil v rozhodujúcom súboji na ďalšieho Španiela Carlosa Alcaraza.

Náskok 3:0 Ruudovi nestačil

Nór odštartoval finálový duel čistou hrou, v druhom geme prelomil podanie Djokoviča a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:0. Ruud hral trpezlivo od základnej čiary a robil minimum nevynútených chýb, jeho údery mali optimálnu dĺžku. Djokovič v úvode zápasu priveľa kazil najmä z forhendu. Za stavu 2:4 sa však Srb dostal k prvému brejkbalu, po Ruudovom pokazenom smeči ho premenil a následne vyrovnal na 4:4. O osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom dominoval Djokovič.

Djokovič nedal Ruudovi šancu

„Nole“ úplne prestal robiť chyby a vo výmenách dokázal Ruuda zatlačiť. Na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočil Nórovi na 3:0 a ovládol dianie na dvorci Philippa Chatriera, do štatistík mu pribúdal jeden víťazný úder za druhým. Za stavu 4:2 prehrával pri svojom servise 15:30, no následne získal tri fiftíny za sebou a aj druhý set sa stal jeho korisťou.

Na začiatku tretieho dejstva Ruud zvýšil percentuálnu úspešnosť prvého podania, no za stavu 5:5 opäť stratil servis a Djokovič už zápas dotiahol do víťazného konca. V dvanástom geme premenil druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Ruudom na 5:0. Nór ešte neuhral proti Srbovi ani jediný set.

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom Roland Garros a získal rekordný 23. grandslamový titul. Vo finále dvojhry zdolal v pozícii turnajovej trojky nasadenú štvorku Nóra Caspera Ruuda 7:6 (1), 6:3, 7:5 a v pondelok bude opäť svetovou jednotkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport