Na hlavný obsah

Hranice s Maďarskom stráži viac policajných hliadok. Počet nelegálnych migrantov stúpa

Polícia stráži hraničné mestá aj vnútrozemie.

Hranice s Maďarskom stráži viac policajných hliadok. Počet nelegálnych migrantov stúpa
Hraničný priechod v Komárne strážia slovenskí aj maďarskí policajti. Foto: RTVS

Polícia posilnila pri hraniciach s Maďarskom hliadky. Strážia hraničné priechody aj vnútrozemie – mestá Komárno či Nové Zámky. Dôvodom je stúpajúci počet zadržaných cudzincov. Za týždeň nelegálne prekročí naše hranice viac ako 650 prevažne Sýrčanov.

Na maďarskej strane Alžbetinho mosta stojí jeden slovenský a jeden maďarský policajt. Striedajú sa tu 24 hodín celý týždeň. Zastavujú dodávky aj podozrivé autá- migrantov, ktorí chcú prejsť do Komárna v nich nájdu každý deň.

Policajti sa snažia migrantov zachytiť už v Maďarsku. Ak totiž prekročia naše hranice, späť do Maďarska či Srbska ich vrátiť nemôžeme – readmisné dohody neplatia. Inak povedané, migrantov späť neberú.

Situáciu s migrantmi na juhu Slovenska sledovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Hliadky v novozámockom, komárňanskom aj v levickom okrese, sú posilnené aj o policajtov z Prešovského, Košického a Žilinského kraja,“ informovala o hliadkach hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Strážia mosty aj zelené hranice – prevádzači sem migrantov však aj tak dokážu previezť. Policajtov na hraniciach ignorujú. Naposledy zastavili Moldavca s deviatimi Sýrčanmi v dodávke až prestrelené pneumatiky a v Chľabe 20-ročného prevádzača s 11 Sýrčanmi betónové zábrany.

Od začiatku roka bolo iba v Nitrianskom kraji zadržaných vyše 3 400 nelegálnych migrantov. Vyšetrovatelia doposiaľ obvinili z prevádzačstva 94 osôb. Komárňania tvrdia, že ich stretávajú v uliciach a začínajú sa báť. Na verejnom priestranstve zvyknú posedávať, čakať alebo spať.

Denne sto Sýrčanov

Denne privezú na cudzineckú políciu asi 100 zachytených zväčša Sýrčanov. Policajti nasadili všetky kapacity, no na to aby strážili celú vyše 400-kilometrovú hranicu nestačia. Podľa ministra vnútra by to navyše nemalo efekt. Ani vlaňajšie stráženie českých hraníc migrantov neodradilo.

„Vždy to stojí jednak peniaze a jednak. keď dáte policajtov niekde, tak nie sú inde. Rozhodujúce je zabezpečiť dostatočnú ochranu schengenskej hranice,“ skonštatoval minister obrany Ivan Šimko.

S českým a maďarským ministrom vnútra komunikujú, aby sa nestalo, že niektorá z okolitých krajín zatvorí hranice a migranti sa ďalej nedostanú. Polícia od roku 2015 nezaznamenala žiaden trestný čin. Ak by migranti na svojej ceste nejaký spáchali, ohrozilo by to ich cieľ, ktorým je Nemecko alebo Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny