Na hlavný obsah

Kde je momentálne Prigožin nie je známe. Naposledy ho videli v sobotu večer

Jeho tlačová služba s ním nie je v kontakte.

Kde je momentálne Prigožin nie je známe. Naposledy ho videli v sobotu večer
Na snímke z videa zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na bližšie nešpecifikovanom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Tlačová služba zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina v nedeľu (25. 6.) uviedla, že s ním zatiaľ nie je v kontakte. Nie je ani známe, kde sa Prigožin nachádza, informovala britská stanica BBC.

„Všetkých pozdravuje a na otázky odpovie, keď bude v normálnom kontakte,“ reagovala ďalej tlačová služba v odpovedi na otázku reportéra spravodajského servera RTVI.

Prigožina naposledy videli večer 24. júna, keď za potlesku a nadšených výkrikov okolostojaceho davu na podporu vagnerovcov opúšťal autom mesto Rostov nad Donom.

Prigožinova tlačová služba pravidelne zverejňuje jeho verejné vyhlásenia vrátane zvukových a obrazových správ. Posledný zvukový záznam zverejnili v sobotu večer, kde zakladateľ vagnerovcov povedal, že jeho muži „otáčajú“ svoje kolóny a odchádzajú „opačným smerom do poľných táborov, ako bolo plánované“.

Ako informovali ruské úrady, vagnerovci v nedeľu opúšťajú Lipeckú a Voronežskú oblasť a smerujú na juh, pravdepodobne na okupované územia Ukrajiny, kde sa nachádzajú ich tábory.

Gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev informoval, že presun vagnerovských jednotiek sa odohráva v „normálnom režime a bez excesov“. Podľa Guseva po ich definitívnom odchode z regiónu budú zrušené obmedzenia v cestnej premávke. Gubernátor prisľúbil prijať opatrenia na náhradu škôd vzniknutých v dôsledku ozbrojenej vzbury.

Úrady v Lipeckej oblasti oznámili, že vagnerovci sa z jej územia už úplne stiahli. Dopravné obmedzenia zrušili a doprava sa obnovila.

Má ísť do Bieloruska

Politická aj bezpečnostné situácia v Rusku sa nečakane vyhrotila v piatok (23. 6.) , keď Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany z raketového útoku na tábor žoldnierov Vagnerovej skupiny. Potom oznámil, že jeho žoldnieri sú na ceste do Moskvy, aby sa „vysporiadali“ s „chaosom“ v Rusku.

Situácia sa upokojila v sobotu večer, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi.

Predchádzali tomu rokovania so Západom neuznaným bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov po oznámení o vydaní rozkazu na ústup vagnerovcov uviedol, že trestné konanie proti Prigožinovi zastavia a on sám pôjde do Bieloruska.

Podľa Peskova nebudú stíhať ani príslušníci Vagnerovej skupiny. Niektorí z nich – tí, ktorí sa nezúčastnili na tzv. pochode spravodlivosti na Moskvu – budú môcť podpísať zmluvy s ruským ministerstvom obrany.

Peskov zdôraznil, že najnovší vývoj neovplyvní vedenie bojových operácií ruských vojsk na Ukrajine, ktoré budú pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet